13.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоПо светаПродължават тежките боеве за Бахмут

Продължават тежките боеве за Бахмут

Продължават атаките на руските сили срещу източния украински град Бахмут в опит да бъде постигнат пробив в продължаващата вече повече от една година война. Украинският президент Володимир Зеленски призова за международен трибунал за всички, които са свързани с нахлуването на руските сили в Украйна.

В Донбас украинските сили са отбили за денонощие повече от 60 руски атаки около Бахмут. Продължават опитите на руснаците да обкръжат града, като поставят защитниците му пред избор – да се оттеглят или да се предадат. Генерал Олександър Сирски, началник на украинските сухопътни войски, съобщи, че наемническата група „Вагнер“ хвърля в боя най-добре подготвените си подразделения и определи ситуацията като “крайно напрегната”.

В късното си видео обръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че ситуацията там се ожесточава, а при отблъскването на ударите за по-малко от седмица са загинали 800 руски военни. Зеленски каза още, че в Украйна предстои да бъде открито бюро на Международния наказателен съд, след като в страната беше на посещение прокурорът от съда Карим Хан.

„Обръщаме специално внимание на онези руски престъпления като депортирането на наши жители и особено депортирането на украински деца. Ще разрушим руската геноцидна система, от архитектите на този замисъл до брънките, които изпълняват нареждания и ще ги доведем нещата до законни присъди.“

Късно вечерта от украинското Оперативно командване „Юг“ съобщиха, че Русия е увеличила своите кораби в Черно море до 17 единици, включително пет ракетоносача. По този начин руският флот е способен да изстреля едновременно 32 крилати ракети тип „Калибър“. Според доклада, Русия не спира въздушното разузнаване, тоест не са изключени ракетни удари – както масирани, така и по определени точки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments