20.8 C
София
вторник, септември 26, 2023
НачалоНа фокусПродължава борбата с пожара в Сакар планина, фронтът е 15-километров

Продължава борбата с пожара в Сакар планина, фронтът е 15-километров

Над 30 часа продължава борбата с огъня в Сакар планина. Пламъците обхващат 15-километров фронт.
В община Свиленград обявиха бедствено положение заради пожара, а със заповед на областната управа се забраняват всички дейности в горски и земеделски площи.
Има предположение, че искрите са тръгнали от землището на село Младиново след почистване на пасище.

Около 6000 дка смесена гора е засегната от пожара в община Свиленград, който гори през последното денонощие в района на Сакар планина, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. В борбата с огъня са се включили служители от държавните горски стопанства от Свиленград, Тополовград, Средец, Долно Ябълково и Твърдица, както и 10 високопроходими пожарни автомобила.

Действията по пълното потушаване продължават и към момента съвместно с екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН).

Пламъците са обхванали още сухи треви и храсти, с които общата засегната територия е близо 10 000 дка. Лесотехническите и селскостопански дейности в района са забранени заради продължаващите пожари, информират от министерството.

Близо 200 горски служители участват в гасене на пожари в страната през последното денонощие. Те са се включили в борбата с огнената стихия в Свиленградско и Бургаско, допълват от земеделското министерство.

 

Висока температура, силни пориви на вятъра и пламъците се разгърнаха на 15-километров фронт при Младиново, Пъстрогор и Момково на площ от 10 хиляди декара.  Вероятно пожарът е тръгнал след почистване на пасище в землището на село Младиново:

„Такива са предположенията – че пасище на Младиново е било почиствано и оттам е тръгнал огънят. Засега обаче категорични такива доказателства няма“, каза областният управител на Хасково Гинка Райчева.

Пожарът все още не е овладян: „Остава сложна обстановката, екипите продължават работа. Огънят не се разраства на север и на запад, но тежък е теренът в участъка на изток“, обясни Райчева.

От областната управа в Хасково забраняват обработката на полски и горски площи:

„Доста от хората се отнасят несериозно към предупрежденията за екстремни прогнози на времето, за опасност от пожари и продължават да извършват дейности, които са предпоставка за възникването им. Със заповед съм ограничила селскостопанска, горска дейност в областта, за да не усложняваме допълнително обстановката“.

До 22 август остава в сила предупредителен код за опасност от възникване на пожари.

Още един пожар пламна в района на харманлийското село Славяново, където изгоря къща.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments