0.8 C
София
четвъртък, декември 8, 2022
НачалоНа фокусПроизводството на "айФон" може да намалее с 30 на сто

Производството на „айФон“ може да намалее с 30 на сто

През идния месец производството на смартфоните „айФон“ (iPhone), най-популярния продукт на технологичната компания „Епъл“ (Apple), може да намалее с до 30 на сто, тъй като един от най-големите китайски заводи, в който моделите се сглобяват, е засегнат от по-стриктните пандемични ограничения в Китай. Това съобщи Ройтерс, цитирана от БТА, позовавайки се на свой източник, запознат с въпроса.

Производителят на „айФон“, „Фокскон“ (Foxconn), е предприел действия за увеличаване капацитета на друга своя фабрика – в Шънчжън, за да компенсира недостига, добави източникът, отказал да бъде назован, поради поверителността на информацията.

Тайванският гигант „Фокскон“ обяви, че контролира ситуацията и ще координира допълнително производство с други заводи, за да намали всяко потенциално негативно въздействие. Компанията, листната на китайските и тайвански фондови пазари под наименованието „Хон Хай присижън индъстри“ (Hon Hai Precision Industry Co), загуби 1,4 на сто в днешната пазарна сесия.

Американската компания „Епъл“ не отговори на запитване за коментар, посочва Ройтерс.

Компанията „Фокскон“ е най-големият производител на „айФон“-и и осигурява 70 на сто от доставките им в световен мащаб. Това представлява 45 на сто от приходите на тайванския гигант, според анализатори на базираната в Тайпе компания за финансови услуги „Фубън Рисърч“ (Fubon Research).

Съгласно строгата китайска политика на „нулев ковид“ регионалните власти трябва да действат бързо, за да потушат възникнали огнища на болестта, като мерките включват пълномащабни локдауни. На фабриките в засегнатите райони често се разрешава да продължат да функционират, при условие че работят по система на „затворен цикъл“ – персоналът живее и работи в самите обекти. Според бизнеса подобни мерки създават много затруднения.

На 19 октомври „Фокскон“ забрани храненето в столовите на завода си в Чжънчжоу и задължи служителите да се хранят в общежитията. Производството на завода остана непроменено. Мерките накараха служителите да изразят разочарованието си от условията на труд чрез социалните медии. Заводът в Чжънчжоу, Централен Китай, осигурява препитание на около 200 000 души.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments