22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоНа фокусПрокопиев обвини ДПС в лъжи и манипулации

Прокопиев обвини ДПС в лъжи и манипулации

„ДПС разпространяваха напълно невярна доктрина по време на цялата предизборна кампания, че едва ли не всичко е наред, че има едни лоши медии, един кръг и световна конспирация, която от 90-те години воюва с ДПС. Никой не воюва с тях”. Това каза в интервю за Нова телевизия бизнесменът Иво Прокопиев.

През миналата седмица председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът от партията Йордан Цонев многократно използваха “олигарх“, „медиен монополист“, „организирана престъпна група“, „НПО рекет“ от трибуната на парламента за създателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев. В отговор, тогава, бизнесменът публикува отворено писмо до лидера на ДПС. Пред Нова телевизия Прокопиев коментира, че причина за атаките срещу него е независимостта на медиите, на които е създател. Той даде за пример делата, които се водят срещу него и към момента са приключили с оправдателна присъда. „Това показва, че е било елемент на репресия, за да бъде запушена устата на независимите медии. Целта е медиите, които в дълги периоди бяха единствен опонент на този модел на управление, тяхната легитимност и влияние в обществото да бъде дискредитирана и намалена, ако може през мен и икономически унищожени. В завладяната държава няма място за независими медии“, каза Прокопиев. „Ако някой в тези 10-11 години, докато държавата наистина се завладяваше и нейните институции бяха превзети за частните интереси на малка група хора на власт, ако някой се е противопоставял със средствата, които има – средствата на журналистиката, то това бяха именно журналистите от „Капитал” и „Дневник”, каза той.

„Скандалът „Автомагистрали” започна от разследване на „Капитал”. Прочутите „инхаус” възлагания и скандала с Банката за развитие също бяха разследвани изключително подробно”, допълни още той. „Реагирах, защото мисля, че от една либерална партия, каквато е на книга ДПС, към една либерална медийна група, каквато на практика е нашата медийна група на „Капитал” и „Дневник” би трябвало да има само подкрепа. Тя трябва да бъде такава, каквато получаваме от АЛДЕ на ниво Европа, защото те и Алианса на европейските либерали са най-големият защитник на свободата на словото и на личните права на гражданите в ЕС. Това очакваме от ДП,С а не такава груба атака и с лъжи и манипулации”, категоричен бе той. По думите му когато властта има някакъв проблем, тя търси елементарна симетрия, за да го прехвърли на друго място. „В продължение на над 10 г., жертвайки практически изцяло моя бизнес интерес бях подложен на цялата държавна репресивна машина. В крайна сметка ме оправдаха, защото всички обвинения и атаки бяха напълно измислени. Тяхната цел беше да бъде оказан натиск и да бъде унищожена медийната група на „Капитал” и „Дневник”, посочи още той. Според него най-големият проблем е, че заради завладените регулатори и неработещото правосъдие, след разкритията на журналистите не последвали никакви действия освен репресии към тези, които съобщавали фактите. „Към мен, като издател, и към конкретните журналисти“, уточни той.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments