1.2 C
София
събота, февруари 4, 2023
НачалоУ насПрокуратурата констатира нарушения в 119 общини след сигнал на омбудсмана

Прокуратурата констатира нарушения в 119 общини след сигнал на омбудсмана

На 18 януари 2023 г. в институцията на омбудсмана постъпи писмо – отговор от Върховна административна прокуратура (ВАП), която информира проф. Диана Ковачева, че след неин сигнал – в периода от 30 март м.г. до 17 януари т.г. са констатирани незаконосъобразни текстове на наредби в 119 общини. Подзаконовите нормативни актове противоречат на законите, каквито са разпоредбите в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), Закона за нормативните актове (ЗНА), Закона а устройството на територията (ЗУТ) и др., съобщиха от пресцентъра на омбудсмана Диана Ковачева.

Припомняме, че след сигнал на омбудсмана м.г. ВАП образувана преписка в отдел „Надзор за законност“ и предприе „незабавни действия“ за отмяната на незаконосъобразни текстове в няколко общински наредби за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в раздел „Такса за битови отпадъци“.

Омбудсманът Диана Ковачева тогава сезира прокуратурата след извършена собствена проверка в общинските наредби на Видин, Несебър, Долна Митрополия, във връзка с декларациите за освобождаване от плащане на такса битови отпадъци, когато имотът не се ползва, които се приемат до 31 октомври, а в Община Стамболийски – срокът бе до 30 ноември на предходната година. По закон обаче подаването на такива декларации е до края на годината.

Повод за проверката на омбудсмана и сезирането на ВАП бяха жалбите на потърпевши собственици на имоти от Община Видин, които сигнализираха омбудсмана, че им се отказва прием на декларации, подадени след 31 октомври 2021 г., с аргумента, че са извършени промени в нормативната уредба. В същото време тези промени не кореспондират с действащия закон.

В сигнала си до прокуратурата омбудсманът информира, че и в наредбите на Пазарджик, Стамболийски и Бобов дол са включени допълнителни условия за освобождаването от такса за сметосъбиране и сметоизвозване. Тогава омбудсманът изрично подчерта в становището си, че законодателят точно и ясно е регламентирал хипотезите на недължимост на таксата и всякакви допълнителни условия, включително изискването за представяне на удостоверения от доставчици на обществени услуги, не намират основа в закона.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments