-0.5 C
София
вторник, януари 31, 2023
НачалоНа фокусПрокуратурата повдигна обвинения на четирима души във връзка с разследването на криптоплатформата...

Прокуратурата повдигна обвинения на четирима души във връзка с разследването на криптоплатформата Nexo

Четирима души са с повдигнати обвинения за участие в престъпна група с цел изпиране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз, съобщи на пресконференция днес заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов във връзка с разследването срещу криптоплатформата Nexo.

На двама от тях е наложена парична гаранция от 1 млн. лева, други двама се издирват, включително ръководителят на групата. Според гранична полиция, те не са напускали страната, но има доказателства, че не са в България, добави Сарафов.

Над 20 свидетели са разпитани досега по разследването, някои от тях са изразили опасения за своята сигурност и те ще бъдат включени в програмата за защита на свидетели, каза още Сарафов. Заместник-главният прокурор добави, че на четиримата, на които са повдигнати обвинения, са назначени и данъчни ревизии, както и на свързаните с тях физически и юридически лица.

„Има данни, че обвиняемите притежават големи финансови възможности. Знаем, че те разполагат с изключително скъпи имоти в Дубай, Бахамите и Карибските острови, притежават яхти, на един от претърсените адреси са открити 35 картини, сред тях на Пикасо, Дали и Матис, които ще бъдат дарени на Националната художествена галерия. Ще бъде назначен по делото международен финансово-технологичен одит на дейността на Nexo“, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

На пресконференцията главният прокурор Иван Гешев коментира, че казусът с разбитата вчера криптобанка онагледява новите видове престъпления. Той изрази благодарност към работещите в продължение на месеци по случая. Според Гешев този случай е уникален в световен мащаб и е пример за добро междуинституционално сътрудничество, в това число и с чуждите партньори. Надявам се България да е в световните новини с нашите успехи, каза още главният прокурор.

Действията по разследването са започнали септември 2022 г., то се води от голям екип следователи, прокурори и служители на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Установено е, че до момента платформата Nexo е използвана от над 660 хиляди адреса на криптоактиви, извършени са над 4 млн. трансакции, осъществени в криптовалута. Общата стойност на извършените трансакции е над 94 млрд. долара – към Nexo и от фирмата. Също така има доказателства за трансакции към човек, уличен в терористична дейност, установен от израелските тайни служби. Установени са още трансакции на Nexo към различни адреси в криптоборси, свързани с различни киберпрестъпления. Има доказателства, които сочат към опити за манипулиране на пазари на криптовалути. Събрани са данни за 23 трансакции към адреси на групата от компании Nexo, от санкционирана от ЕС криптоборса в Русия. Работата по случая продължава с изпращане на молби за правна помощ от чужди държави и други действия. По разследването е работено съвместно с британската агенция за борба с престъпността, както и в сътрудничество със САЩ и други страни.

Акцията срещу офиси на криптобанката Nexo се състоя вчера от служители на прокуратурата, ДАНС и МВР. Според Сийка Милева над 300 души са работили по тази акция, сред които 35 следователи от националното следствие, ДАНС и жандармерията. Разследват се изпиране на пари, данъчни и други престъпления. „Банката“ е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми. Основната дейност се е осъществявала от България, а организаторите са български граждани, добави говорителят на главния прокурор.

В становище, изпратено до БТА, от Nexo обявиха, че ще съдят България за действията на правоохранителните органи срещу фирмата. „Компенсациите, които България ще изплати след заведените и спечелени искове от Nexo, ще са пореден антирекорд в размер на стотици милиони, но, за съжаление, ще са за сметка на българския данъкоплатец“, посочват от фирмата и допълват, че акцията срещу тях е в разрез със законите и показва „тоталната некомпетентност на провеждащите тази срамна акция“.

Освен това от фирмата определят действията срещу тях като „локален български произвол“ – „с цел убиване и разграбване на проспериращ бизнес“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments