1.2 C
София
събота, февруари 4, 2023
НачалоНа фокусПрокуратурата разследва пирамидата "NEXO"

Прокуратурата разследва пирамидата „NEXO“

Прокуратурата разследва криптобанка, работила на база „кухи фирми“, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред медиите.

Става дума за криптоплатформата NEXO. Установени са над 3,5 млн. трансакции, посочи Светослав Василев от националното следствие. Той коментира още, че някои от собствениците на фирмата са в България.

Разследват се изпиране на пари, данъчни и други престъпления. През последните пет години като оборот през платформата са минали над 94 млрд. долара, каза Сийка Милева. Събрани са доказателства, че клиент на платформата, който е трансферирал криптовалути, е официално обявен за лице, което финансира терористични актове.

По-рано днес прокуратурата и МВР влязоха в офиси на столична фирма. Акцията се провежда на бул. „Никола Вапцаров“ 16 и ул. „Хенрик Ибсен“. Все още няма задържани по случая. Претърсени са около 15 адреса.

Над 300 души работят по тази акция, сред които 35 следователи от националното следствие, ДАНС и жандармерията. Сийка Милева добави, че в момента се извършват разпити.

„Банката“ е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми. Основната дейност се е осъществявала от България, а организаторите са български граждани, добави говорителят на главния прокурор.

Повече информация за разследването, което е под ръководството на Софийската градска прокуратура, се очаква в утрешния ден.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments