-1.8 C
София
понеделник, януари 30, 2023
НачалоНа фокусПротести срещу локдауните в Китай и в чужбина

Протести срещу локдауните в Китай и в чужбина

Протестите в Китай срещу политиката за „нулев ковид“ и ограниченията на свободата се състояха и в най-малко дванайсет града в чужбина в знак на солидарност с рядката проява на неподчинение в азиатската страна, предаде Ройтерс.

Бдения и демонстрации се състояха през уикенда в големи населени места в Европа, Азия и Северна Америка, сред които Лондон, Париж, Сидни и Токио. Те бяха организирани от китайски дисиденти и студенти. Някои от демонстрантите казваха, че е техен ред да поемат част от бремето на своите приятели и роднини в Китай. „Когато виждам колко много китайски граждани и студенти излизат на улиците, имам чувството, че те страдат много повече от нас“, каза студентът Цъян Сита, един от организаторите на проявата в Париж с около 200 участници.

На редовен брифинг днес говорител на външното министерство в Пекин заяви, че Китай няма данни за протести в чужбина срещу политиката за „нулев ковид“. А правителствените представители и държавните медии в Китай изобщо не споменават за протестите в големите китайски градове, на някои от които се чуха призиви за оставка на президента Си Цзинпин и край на еднопартийната система.

През последните години китайски студенти в чужбина често правят митинги в подкрепа на комунистическия режим в Пекин и срещу неговите критици. Но антиправителствените протести сред китайската диаспора досега бяха редки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments