16.8 C
София
вторник, септември 7, 2021
НачалоНа фокусПротест на лозари затвори главен път Е79

Протест на лозари затвори главен път Е79

Блокада на главен път Е79 край Монтана. Лозари от Видин, Враца, Монтана и Лом излязоха на голям протест тази сутрин. Те са недоволни от липсата на финансово подпомагане в сектора и настояват за достойни субсидии, съобщава Нова телевизия.

„За да можем да сме конкурентни на колегите от Европа. Ние сме с най-ниски субсидии в цяла Европа – 13.5 евро на декар. В Европа взима между 200-500 евро на декар. Ние изнемогваме и десетки хиляди декари лозя се изкореняват всяка година. Дори в момента има инвестиционна програма, тя е само за инвестиции. Държавата ни дава, но после с какви пари да ги гледаме. Да не говорим за проблема с пазара. Това идва от некадърното управление на сектора”, смята Калин Йорданов.

Лозарите посочиха, че цената гроздето не е мърдала от години. Те коментират, че тя е колкото тази на слънчогледа. Но при отглеждането на гроздето се налага ръчен труд, обработка, препарати.

„Обичаме си продукцията, но много ни е дотегнало”, заяви протестиращ, който изхвърли продукцията си на пътя. На място пристигна директорът на Изпълнителната агенция по лозята и виното – Красимир Коев, който ги покани на разговор.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments