5 C
София
понеделник, октомври 25, 2021
НачалоНа фокусПротест на миньори блокира центъра на София

Протест на миньори блокира центъра на София

Миньорите от комплекса „Марица Изток“ излизат утре на национален протестен митинг-шествие в столицата. Организатори на акцията са КНСБ и КТ „Подкрепа“, които предупреждават, че центърът на София ще бъде блокиран за движение на превозни средства, съобщава БНР.

Акцията е под наслов под наслов „В защита на енергийната независимост на България“.

Под егидата на двата големи синдиката работниците в комплекса „Марица-Изток“ искат да разберат от премиера и правителството какви са плановете им относно въглищните мощности.

Междувременно общинският съвет на Стара Загора прие Декларация за бъдещето на минно-енергийния комплекс „Марица Изток“.

В приетата декларация е записано, че „съветниците настояват правителството  на  Република  България по никакъв начин да не допуска прекратяване функционирането или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоелектрически централи в Минно-енергийния комплекс „Марица Изток“ до изчерпването на енергийния ресурс (въглищата), и да предприеме всички необходими мерки за нормалното функциониране на комплекса, за да бъде гарантирана енергийната и националната сигурност на страната ни“.

Тази декларация заедно с приетите декларации от съветите в Раднево, Нова Загора и Тополовград ще бъде документ в подкрепа на митинг-шествие под наслов „Спасяване на комплекс „Марица-изток”, коxто ще се проведе на 13 октомври от 13,00 часа в София. Организатор е инициативният комитет „Марица Изток“, който ще носи и подписката с подписите на над 105 000 граждани от четирите области в подкрепа на миньорите и енергетиците.

Преди дни служебният енергиен министър очерта три възможни дати за затваряне на въглищното производство в България – 2035-а, 2038-а или 2040-а година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments