7.1 C
София
вторник, май 10, 2022
НачалоНа фокусПротест на превозвачите блокира цялата страна

Протест на превозвачите блокира цялата страна

„Протестите на превозвачите започват още от утре, 10 май, и няма да спрат до 18, когато ще спрат всички автобусни превози.“ Това заяви в ефира на БНР Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Тя беше категорична, че правителството е дало заявка, че не иска да преговаря с недоволните превозвачи.

Превозвачите очакват да получат отговори на основните си искания -намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на ТОЛ системата, каза още Милтенова.

В петък част от превозвачите напуснаха със скандал срещата с премиера Кирил Петков, на която трябваше да се обсъдят мерки срещу поскъпването на горивата.

От бранша заплашват с нови протести и блокади на пътища след 10 май.

Организирани протести на превозвачите във вторник ще има в седем големи града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Благоевград и Плевен. Но много хора звънят на браншовите организации и искат да блокират Дупница, Ябланица, Самоков и други населени места. Това са хора, които не са организирани от нас, положението излиза извън контрол, коментира Йордан Арабаджиев.

Причината за тези протести е недоволството на бранша от липсата на мерки за овладяване на инфлацията.

В София камиони ще излязат на жълтите павета около 9-10 часа, ще има и протестно шествие на Околовръстния път на столицата.

Протести на превозвачите ще има и на повечето гранични пунктове – на Кулата, Калотина, Капитал Андреево, Русе и Видин.

Но оставяме алтернативни маршрути за преминаване на границите, обясни Йордан Арабаджиев.

Например на Капитал Андреево ще има протест, но на Лесово няма да има. На Видин и Русе ще има протест, но фериботите на Оряхово и Силистра ще работят. На Калотина ще има протест, но на Връшка Чука няма да има. На Кулата превозвачи ще протестират, но не и на Илинден. Протестът на граничните пунктове ще бъде през целия ден, но искам да уверя, че никъде няма да спираме леките автомобили, заяви Йордан Арабаджиев. На граничните пунктове, на които ще има протест, ще бъдат спирани само камионите.

Всичко това ще затрудни доставките в магазините и може да има дефицит на някои стоки. Ефективните стачни действия са обявени като безсрочни, докато не бъдат изпълнени исканията на превозвачите. Протести ще има няколко поредни дни, но докога ще продължат никой не знае.

От бранша очакват фирмата, която работи за куриерската компания на министър Събев, да продължи дейността си.

От браншовите организации апелират превозвачите да спрат работа и да бъдат единни, за да изпълнят управляващите исканията им, които ще доведат до поевтиняване на горивата и за обикновените граждани.

Сред исканията на бизнеса са за срок от шест месеца намаляване с 50% на акциза за горивата премахване на биокомпонентата в горивата, което може да намали цените им с 45-50 ст. за литър.

Но очакванията на бранша са някои превозвачи да продължат да работят, като например фирма, която вози пратки на “Еконт” – куриерската фирма на министъра на транспорта Николай Събев.

“Срещу нас, ако седнат отговорни предприемачи, отговорната част от бизнеса, ще се съберем и ще обсъдим с радост въпросите. С хора, които не искат да преговаряме и просто не знаят какво искат да направят, няма нужда да преговаряме”, заяви в понеделник министър Събев.

Превозвачи виждат в тези думи на министъра опит браншът за бъде разделен. И ако протестът излезе извън контрол протестиращите фирми да бъдат набедени за виновни. “Разумният политик търси диалог, търси комуникация. В момента ние такова нещо не виждаме”, заявиха превозвачи.

Според представители на бизнеса, това е опит за манипулиране на общественото мнение, че едните превозвачи са лошите, които шантажират правителството, но има други, които искат да водят преговори. Реално на срещата при премиера Кирил Петков преди дни са останали от една фирма, която работи за “Еконт”.

Не се знае дали в протеста ще се включат още няколко превозвача, които заедно с тази фирма, членуват в една браншова организация.

„Искаме компетентен министър. Искаме министър, който милее за автобусния бранш, не министър, който напада превозвачите, които осигуряват 20% от брутния вътрешен продукт“, изтъква Милтенова.ч

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments