4.2 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоЕвропейски хроникиПротоколът за Северна Ирландия във фокуса на среща Сунак - Фон дер...

Протоколът за Северна Ирландия във фокуса на среща Сунак – Фон дер Лайен в Лондон

Британският премиер Риши Сунак ще проведе днес разговори на четири очи с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в опит да финализира следката за Протокола за Северна Ирландия.

Риши Сунак и Урсула фон дер Лайен обявиха, че ще се срещнат във Великобритания, за да обсъдят „комплексните предизвикателства“ пред Протокола за Северна Ирландия. От Даунинг стрийт съобщиха, че двамата ще се срещнат на обед в графство Баркшър. Министрите от кабинета ще бъдат информирани за разговорите по-късно, а ако сделка бъде постигната Сунак и Фон дер Лайен ще дадат кратка съвместна пресконференция.

След това премиерът ще направи изявление в Камарата на общините. Обединеното кралство иска да промени Протокола, който предвижда проверка на някои стоки, при пристигането им в провинцията от останалата част на Обединеното кралство. Вече от няколко дни усилено се говори, че сделка ще има, а организационните секретари на Консервативната и Лейбъристката партия инструктираха депутатите си да бъдат днес в парламента.

Повечето британски медии спекулират, че сделката ще бъде обявена още днес, в подкрепа на което е и фактът, че в съвместното изявление на Лондон и Брюксел за срещата се казва, че това са „последни разговори“ за Протокола. Протоколът за Северна Ирландия бе договорен от бившия премиер Борис Джонсън като част от процеса за излизане на Обединеното кралство от ЕС. Северна Ирландия продължава да следва някои закони на европейския общ пазар, така че стоките да могат да текат свободно през твърдата граница с Република Ирландия без проверки. Вместо това стоките, пристигащи от Англия, Уелс и Шотландия се проверяват на северноирландските пристанища.

Критиците на Протокола, сред които евроскептиците и твърдолинейните кръгове в партията на торите, както и юнонистите в провинцията, смятат, че той я откъсва от останалата част на кралството и вреди на търговията.

Лейбъристите са готови безпрецедентно да подкрепят Риши Сунак, ако настъпи бунт в Консервативната партия за Протокола, с аргумента, че е в национален интерес да се решат проблемите с него.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments