Проучвания на Sputnik V за пациенти с рак ще бъдат проведени до края на годината

0

INTERFAX.RU – Клинични проучвания за ефикасността и безопасността на коронавирусната ваксина Sputnik V за пациенти с рак ще бъдат проведени преди края на годината, заяви заместник-директор по изследвания в Центъра Гамалейс от Министерството на здравеопазването на Русия Денис Логунов.

„Силно се надявам до края на годината да започнем и да извършим някаква значителна част от такова клинично проучване. Преди неговото приключване не е възможно да се говори за ефективността и защитната ефикасност (за пациенти с рак – IF ). Важни са клинични изпитвания и съм сигурен, че ще ги приключим в близко бъдеще „, каза Логунов.

Той отбеляза, че ваксината може да се използва само при ремисия. „Невъзможно е при остър процес, всяка остра соматика, всяко остро инфекциозно или хронично заболяване може да бъде противопоказание за ваксинация“, каза Логунов.

Според Логунов онкоболните, подложени на различни курсове химиотерапия, имат различно състояние на имунната система, в зависимост от това коя може да има една или друга имунна реакция на организма към ваксинацията. Това трябва да установи изследването, тъй като на теория е невъзможно да се направи това.

Ваксина „Sputnik V“, разработена от Центъра Гамалеята е основното лекарство, използвано за масова ваксинация в Русия, която започна на 18 януари.

Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук