20.7 C
София
сряда, юни 7, 2023
НачалоУ насПроф. Валери Димитров: Държавното дялово участие на ББР да бъде приватизирано

Проф. Валери Димитров: Държавното дялово участие на ББР да бъде приватизирано

Каквито и експерти да се изберат в Българската банка за развитие, моделът е порочен. Тук става дума за държавна банка и тъй като държавата е притежател на капитала, практика е да се появява тенденция за създаване на убеждение сред обществото, че държавата разпределя нечестно кредитния ресурс“. Това коментира пред БНР проф. Валери Димитров, експерт по банково право и преподавател в УНСС.

По думите му тази банка е хибридна – хем е търговска, хем капиталът ѝ се държи от държавата.

„Тя не може да фалира, извадена е от истинския пазар на банкови услуги. Банката може да бъде прекратена само със Закон за ликвидация. Тази банка неизбежно поражда усещането, че държавата разпределя кредитен ресурс. В един момент хората си казват, че банката разпределя ресурса в полза на определени политически приятели“.

В предаването „Неделя 150“ проф. Димитров допълни:

Държавното дялово участие на банката трябва да бъде приватизирано, да бъде продадено на банка със солидна репутация, от чужбина по-добре. Тогава ще приключат всички скандали с т.нар. „насърчително държавно банкерство“. Според него трябва да се оцени ефективността на дъщерните дружества на банката.

Сн.: Бгнес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments