Проф. Витанов: Индийският щам е на нашите граници – пуснем ли го вътре, спокойствието ще свърши

0

Третата вълна отмина, то се вижда. Излизаме от зоната на турболентността и влизаме в зоната на хаоса. където нещата са по-контролируеми. Това заяви в сутрешния блок „Денят започва“ по БНТ проф. Николай Витанов, математикът на Националния оперативен щаб.Прогнозите са добри, благоприятният сценарий тази година, за разлика от миналата, не беше дестабилизиран по празниците, тоест ние си бяхме на 1200 преди празниците, паднахме на 1000, сега падаме на 500, посока 300 и 100, ако внимаваме, смята проф. Витанов.

Не трябва много да се уповаваме на сезонния ефект, защото гледате какво става в Индия и там температурите са високи, допълни той.

Индийският щам е на нашите граници, пуснем ли го вътре – спокойствието ще свърши, защото щитът ни е още 40%, тоест има 60% от хората, които са податливи, а то е достатъчно да се вдигне още една вълна.

Проф. Витанов коментира и работата на Националния оперативен щаб.

Когато бяхме при министър-председателя, той ми каза един път седмично да ходя на брифинги и аз мълчаливо не изпълних това нещо, защото знаех, че в момента, в който се появя там, ще почнат едни такива работи… Трябва да знаете, че в тези 14 месеца аз седях в окопа, а в гърба ми се стреляше от тези, които трябваше да пазя. Имаше някои мои колеги, които се опитваха да изместят Витанов, ходят приказват, разговарят.Да, ама Витанов всеки ден си дава прогнозите, началниците гледат и така – ето ме тук! Сега ме обвиняват, че съм ги изоставил в труден момент точно тези, които ми стреляха в гърба. Аз излизам от окопа, влизайте вие, изкарайте 14 месеца с такава точност, отблъснете 2-3 вълни и тогава ще говоря с вас.

Никога не съм се борил за слава, вашите хора добре знаят как се взима интервю от мен – не е много лесно, категоричен е математикът.

Славата за мен никога не е била самоцел, не съм искал да правя политическа кариера, да ставам депутат, въпреки че ми предлагаха. Рано ми е да ставам депутат, това е мръсна работа според мен.

Мястото ми в Националния оперативен щаб е свободно, който иска да го заема, подчерта математикът.

Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук