19.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоУ насПроф. Георги Рачев: Дъжд за Цветница, от сряда или четвъртък по-топло време

Проф. Георги Рачев: Дъжд за Цветница, от сряда или четвъртък по-топло време

Дъжд за Цветница обеща проф. Георги Рачев пред bTV. Понеделник, вторник и сряда ще има ново застудяване, след което времето трябва да се оправи.

„Студеното време ще приключи до шест дни. Наистина е много студено. До този момент е с 4 до 6 градуса под нормата за април. Днес ще има малко повече слънце, но температурите ще бъдат по-ниски от нормалното“.

Ще вали и на Лазаровден. Времето остава обаче студено. Април е с 5-6 градуса под нормата, обясни той.

„Повечето дъждове на Цветница ще са в Западна България, а в понеделник ще се изместят в Източна България. В Североизточна България миналата седмица имаше температури до минус 8 градуса на някои места – там реколтата от кайсии и праскови беше изцяло компрометирана“, посочи проф. Рачев.

Сняг е валял в съдените ни Сърбия и Румъния, като покривката е била над 20 сантиметра.

„Западна Сърбия и Североизточна Румъния отнесоха най-сериозните снеговалежи. В Румъния достигнаха до 35 сантиметра, което е много уникално за тази част от годината. Ние се измъкнахме тихичко. В планините натрупа хубава снежна покривка. Ще има за едно последно спускане. От неделя ще има поне нови 20 сантиметра до сряда. След това ще стане по-топло и почти влизаме в нормата. По-влажното и студено време приключва във вторник и сряда“, допълни климатологът.

„До Великден на доста места ще се напълни месечната доза на валежите. Прекратяваме и отрицателните минимални температури, особено в земеделските части на България“, обясни Георги Рачев.

Торнадото в САЩ

„26 души загубиха живота си за последните две седмици в САЩ. Въртенето на въздуха е катастрофално и с много ниско налягане. Къщите избухват заради резкия спад на налягането“, коментира климатологът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments