23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусПроф. Кантарджиев очаква броят на заразените да скочи по 2000 на ден

Проф. Кантарджиев очаква броят на заразените да скочи по 2000 на ден

София е вече в оранжевата зона и всички очакваме мерките, които трябва да се вземат, дори и според плана на Министерство на здравеопазването. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравеопазване към Столична община.

По негови изчисления вече 14 са областите, които са оцветени като опасни по разпространението на вируса. До края на август месец вчерашните 1000 бройки новозаразени ще се удвоят, т.е. ще се отчитат по 2000 на ден.

Индикатор за набиране на сила на епидемична вълна е засягането на младите, тъй като те са по-активната част от населението.

Неваксинираните ще имат сериозни проблеми, предупреди Тодор Кантарджиев и отново разкритикува действията на служебния министър Стойчо Кацаров – тема, към която непрекъснато повеждаше разговора.

„Ако съдим по спазване на мерки, реакцията на МЗ и кампанията по ваксинирането – това са невидими неща.“ Според Кантарджиев всъщност министерството и лично Кацаров не правят абсолютно нищо. Напротив, Кацаров продължавал дори да прави противоречиви изказвания, като например, че 45% от населението се е срещало с вируса. Това не е вярно, процентът е много по-малък, според Кантарджиев.

На въпрос дали е време да се вземе решение за задължителна ваксинация на някои професионални групи, Тодор Кантарджиев заяви, че това са политически решения, които в момента никой няма волята, силата и мъжеството да вземе.

Ваксинирайте се сега, не чакайте новите ваксини, които се обещават, завърши Кантарджиев.

 

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments