Проф. Кантарджиев: При РНК ваксините по-бързо се изгражда имунитет

0

България е единствената европейска държава, в която хората могат да си избират и приоритетно да се ваксинират с РНК ваксина. Това заяви в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, и член на Националния оперативен щаб. Според него, до края на лятото в страната може да бъде създаден групов имунитет, при условие, че коронавирусът не мутира, все още носим маски на закрито и затворените помещения се вентилират много добре.

Третата вълна отминава, категоричен беше проф. Кантарджиев.

Заболеваемостта с днешна дата на 100 000 души за 14 дни е под 170, забележете, че само преди около месец бяхме 720, обясни проф. Кантарджиев.Благодарение на мерките успяхме да постигнем едно бавно нарастване случаите, така че системата не се натовари. Като се има предвид, че мерките, които взимаме в нашата държава са много премерени, много малко, но дадоха своя ефект.Според проф. Кантарджиев, въпреки тенденцията за спад на заразяването, трябва да продължим с това да не се събират много хора в затворено пространство, да има винаги проветрение и да се носят маски, ако човек контактува с други лица в това помещение.

Само британският вариант е регистриран в нашата страна към момента. Националният център активно търси индийския вариант, който е доста обезпокоителен, подчерта професорът.

Той предупреди особено онези, които пътуват често, да знаят че всичко останали варианти на вируса са в държавите членки на ЕС и в Турция, въпреки крутите мерки, които се налагат там.

Професорът коментира и регистрирания българския вариант на COVID-19.

В Националния център колегите молекулярни биолози, които работят, откриха един вариант при два случая на възрастни жени от свързани домакинства в едно селище близо до Лом. Слава Богу, засега са само тези случаи, активно търсим да няма разпространение.Заразените жени вече са живи и здрави, бяха на кислород, но без по-тежки клинични прояви на заболяването, допълни професорът.

Той коментира и въпроса за ваксинирането на деца с РНК ваксината на „Пфайзер“-„Байонтек“.

Много голям успех, който постигнаха колегите и то не без участието на колегите от Израел. Доказано е че тази ваксина е безвредна за младите, каза проф. Кантарджиев.Препоръчвам това и за нашата страна въпреки че от години има едни табута – да не ваксинираме бременните срещу грип или децата срещу грип. Защо бе – бременните най-тежко преболедуват грип, попита риторично проф. Кантарджиев.В момента, когато бъде сменена кратката характеристика на ваксината на „Пфайзер“, а това е евангелието на всяко лекарство и на ваксината, когато се смени и се каже деца от 12-годишна възраст могат да бъдат имунизирани, ваксините могат да се прилагат и в нашата страна. На този етап – не, допълни проф. Кантарджиев.

Сн. БНТ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук