Проф. Кирил Топалов: Македонската кауза обединява над 86% от българите

0

Над 86% от българите са обединени около идеята, че ние не можем да се откажем от нашите исторически корени и историческата ни идентичност. Тази идея от 80 години обединява почти целия български народ, заяви в „Денят започва“ по БНТ проф. Кирил Топалов, член на Междуведомствената комисия между България и Република Северна Македония.

Той отбеляза, че във външнополитически план българите са ориентирани в две посоки – едните предпочитат европейската ориентация на България, други – руската, като единственото, което ги обединява, е македонската кауза.

Според него надеждите на политиците в Република Северна Македония македонската кауза да бъде предадена в сегашната политическа ситуация у нас са суетни.

„Никой не може да принуди България да пусне една държава, която не е скъсала с тоталитарната комунистическа държавно-творческа енергия и форма на управление и която сама се мъчи да изработи правилата, по които да бъде в ЕС. Това е чудовищно“, допълни проф. Кирил Топалов.

По думите му Република Северна Македония не изпълнява задълженията си по договор със съседна страна членка.

„Вече трябва да забравим това, че са ни братя, братовчеди и т.н.“, каза проф. Топалов и допълни, че трябва да гледаме на тях като на съседна държава, към която се отнасяме със симпатия, с доверие, но и тя трябва да ни върне същото.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук