Проф. Кожухарова: Ваксинирането ни дава възможност да не променяме начина си на живот

0

Вече сме в четвъртата вълна на пандемията, в нейното начало„, заяви пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова, съветник на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Тя уточни, че над 4% положителни проби вече е сигнал за развитие на епидемична вълна.

Нараства броят на болните, които се нуждаят от хоспитализация и това е обезпокоително, подчерта проф. Кожухарова и добави, че това е показател, който много внимателно се следи, за да се въвеждат съответни мерки.

Разчитаме да е поне по-краткотрайна тази вълна. Броят на хората, които имат имунитет има значение върху интензивността“, обясни епидемиологът.

Тя отново подчерта, че по-млади хора са засегнати от Covid-19 при настоящата вълна:

Все още няма данни за тежко протичане при деца и млади хора„.

По думите на проф. Кожухарова разполагаме с възможно най-сигурното средство срещу Делта вариантът – ваксините:

„Наличните към момента ваксини се оказва, че са ефективни. Така че имаме в ръцете си едно реално, а не имагинерно средство за повлияване на епидемията“.

Новозаразените с коронавирус у нас за последното денонощие са 845

Костадин Ангелов обвини министър Кацаров в силово налагане на ваксинацията

Стойчо Кацаров: Няма затягане на мерките – в момента те са стимулиращи

„Ваксинирането ни дават възможност да не променяме начина си на живот“, категорично подчерта проф. Мира Кожухарова и добави, че ваксинацията е най-демократичното средство в медицината, защото тя е еднаква за всички:

Ваксината ни дава равенство, което в медицината е много важно… Не става дума за дискриминация, а за възможност, от която можем да се възползваме„.

 

Проф. Кожухарова подчерта, че продължава дискусията дали е необходимо поставянето на трета доза от ваксината и на кои хора:

„Препоръката на СЗО е да се поставят ваксини на повече хора, вместо да се насочва ваксинирането към поставяне на трета доза“.

В предаването „Неделя 150“ съветничката на министъра на здравеопазването коментира мерките при увеличаващия се брой заразени:

Не се разхлабват мерките, а се прецизират. Хората, които са ваксинирани, които са преболедували и който в момента е известно, че не са заразени с коронавируса, не са опасни за хората, с които контактуват, а и за самите тях няма опасност“.

Според нея би могло да се контролира дали персоналът на заведенията е ваксиниран.

Не говорим за силово въвеждане на ваксинация„, категорична беше проф. Кожухарова.

Сн. БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук