Проф. Радка Аргирова: Пикът на четвъртата вълна ще бъде между 10 и 20 октомври

0

Намираме се в началото на четвъртата вълна, която е по-различна от предходната и ще мине под знака на индийския вариант на вируса. Пикът й ще бъде малко след като тръгнат учениците, между 10 и 20 октомври. На този етап не е необходимо поставянето на трета доза, и ваксината е единственият вариант, чрез който може да убием вируса, както се случи с Хепатит В.

Това каза в интервю за БГНЕС вирусологът проф. Радка Аргирова, цитирана от БНТ. По думите ѝ днес се намираме в две пандемии – СПИН и COVID-19 и нещата не са приключили нито по отношение на едната, нито по другата.

Проф. Аргирова обяснява, че наблюдава разтегнато във времето навлизането в четвъртата вълна и това е установила още на 1-ви август, когато случаите с новозаразени са започнали да се повишават.

„Очевидно тази вълна се асоциира с индийския вариант, така както се случва и в останалите страни. Ние вървим с около месец, месец и половина, след тези които първи докладваха за наличието му“, заявява тя и подчертава, че пикът на вълната ще бъде малко, след като учениците тръгнат на училище, най-вероятно между 10 и 20 октомври.

Проф. Аргирова казва, че тази вълна ще е по-различна от досегашните.„По-различна е по няколко причини. Първата е, че все пак имаме едно 20% хора, които са ваксинирани. Това е един фон. Известно е, че одобрените ваксини индуцират неутрализиращи антитела и срещу индийския вариант. Поради това очакваме ваксинираните, които могат да се заразят, че или няма да се разболеят, или това ще бъде много леко, и ще прилича на грип. При този вариант отсъства липсата на обоняние на вкус или намаляването му, което беше характерно за началото на пандемията“, посочва вирусологът, но пояснява, че тези симптоми не са изчезнали напълно.Тя посочва, че признаците, с които започва заболяването са гърлобол, хрема, тук-там висока температура.

Проф. Аргирова казва да не подценяваме бързото развитие на нови видове на вируса и припомня, че той създава толкова много варианти като мутира, като те вече са далеч над 700 000. По думите й целта на тези мутации е даден вид да стане доминиращ и да измести друг, какъвто е случаят с индийския и английския вид.

„Няма го отдавна оригиналният китайски вариант. Сигурно се пази някъде както едрата шарка“, подчертава тя и пояснява, че у нас има от всички налични видове на вируса, които се изучават и анализират от учените.

По думите ѝ само с ваксините може да убием COVID-19.

Сн. БНТ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук