17.9 C
София
събота, октомври 1, 2022
НачалоНа фокусПроф. Тодор Кантарджиев предупреди, че след наводненията има опасност от инфекции

Проф. Тодор Кантарджиев предупреди, че след наводненията има опасност от инфекции

Проф. Тодор Кантарджиев предупреди в ефира на БНТ, че след наводненията в община Карлово има опасност от инфекции и са необходими мерки за дезинфекция.

„В стихийни води има голяма опасност от някои инфекции, да се преценява – ако тези води са смесени с фекални, от ферми или от канализацията на населените места, трябва да се вземат мерки за дезинфекция. Много да се внимава за възникване на хепатит А, като по места трябват мерки за ваксинация“, допълни още той.

По думите на Кантарджиев всички, които са в контакт с придошлите води, трябва да са внимателни при нараняване на целостта на кожата. Задължително е необходима дезинфекция при нараняване, защото може да стане инфекция, допълни той.

Цялостно трябва да се погледне проблемът, защото след такива наводнения случаите на неконтролируемо замърсяване на питейните води са много опасни. Колегите от РЗИ ще си изпълнят по най- добрия начин задълженията, за да нямаме допълнително болни, посочи проф. Тодор Кантарджиев.

Той каза, че се изисква дезинфекция на улици, къщи, особено помещения, в които се съхраняват храни. Много внимателно да се прецени всяко едно място и хората да се консултират с органите на РЗИ, допълни експертът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments