Психотерапевт разкрива ранни признаци на деменция

0

В лекия стадий на деменция пациентите първо изпитват нарушена текуща памет, каза психотерапевтът Оксана Плеханова в интервю за Канал пети.

Специалистът обясни, че човек може перфектно да си спомни случилото се в миналото, но това, което трябва да се случи или се случва сега, забравя. Друг признак на деменция, каза тя, е влошаването на пространствената и хронологичната ориентация. Човек с лек стадий на деменция може да забрави къде е поставил предмет.

При умерено изразен стадий при човек се нарушават висшите кортикални функции на мозъка. В този случай пациентите започват да забравят своите близки и приятели, в какво пространство и време са.

На последния труден етап човек не разбира нищо и е напълно дезориентиран в своята личност. В това състояние той не е способен на домашно самообслужване и се нуждае от пълни грижи.

На всички етапи на заболяването пациентите имат психопатологични симптоми. Говорим за агресия, безцелна дейност, напускане на дома, подреждане на нещата, прекомерно подозрение.

Сн. Lenta.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук