Псориазисът е поразил около 150 000 българи

0

Псориазисът е хронично-рецидивиращо заболяване, засягащо кожата и ставите. Клинично се изразява с характерни еритемо-папуло-сквамозни лезии. Пациентите обикновено съобщават за зачервени, залющени петна, придружени от сърбеж. При около 34% от болните от псориазис се засягат ставите, което се изразява с болка и скованост. В световен мащаб от псориазис страдат около 3% от населението, в България последните статистики сочат за минимум 150 000 души, засегнати от заболяването.

Псориазисът засяга най-вече кожата на лактите, колената, слабините, окосмената част на главата. При по-тежките форми засягането може да бъде и по-обширно и да обхване корема, гърба и бедрата. „Златен стандарт” за поставяне на диагнозата е вземането на биопсичен материал за хистологично изследване. Относно псориатичния артрит е необходима намесата на специалист ревматолог.Понякога пациентите съобщават за единични плаки, които остават непроменени като размер и форма продължително време. След определени състояние на организма: вирусни инфекции, стрес и други е възможно бързото и прогресивно влошаване на заболяването.

Лечението на псориазиса е строго индивидуално, според тежестта, степента на засягане на кожата и ангажирането на ставите.По-леките случаи се лекуват с локална терапия, а именно емолиенти, салицилови кремове и олиа. При по-тежките форми се налага включването на системн терапия, като тук спадат Метотрексата и Неотигазон.Все още не са напълно изяснени причините за появата на псориазиса. Понякога възниква на основата на генетична предразположеност. Провокиращи фактори са психическият стрес, травма, някои инфекции. За съжаление, през есенно-зимния сезон нашите пациенти се влошават, поради липсата на слънчеви бани и солена морска вода.Най-сериозните последици на неизлекувания псориазис са псориатичният артрит, който може да доведе до болка, ограничени движения и дефинитивни изкривявания на ставите. По отношение на кожата тежките, нелекувани форми водят до т.нар еритродермия или засягане на огромна площ от кожата от лезии, което я прави силно податлива на инфекции и е животозастращаващо състояние, свързано с отоци и загуба на белтък.

Сн. ВМА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук