Путин в Калининград за началото на учебната година

0

Президентът Владимир Путин беше в руския ексклав Калининград, разположен между страните членки на НАТО, в момент, когато напрежението между Москва и ЕС се покачва заради бойните действия в Украйна, предава АФП.

Граничещ с Литва и Полша, които твърдо подкрепиха Украйна в конфликта с Москва, силно милитаризираният регион на брега на Балтийско море няма обща сухопътна граница с Русия.

В рамките на посещението си Путин се срещна с ученици от Калининград по случай началото на учебната година, като отговори на въпроси по различни теми – от икономиката, до космическите изследвания и военната намеса на Москва в Украйна.

„Мисията на нашите войници… е да спрат тази война, да защитят хората и, разбира се, да защитят самата Русия“, каза Путин в телевизионно обръщение.

Той каза още, че „Украйна е започнала да създава антируски анклав, който заплашва нашата страна“, съобщава още АФП.

Посещението на Путин в Калининград идва на фона на нарастващото напрежение между Москва и Брюксел, след като ЕС наложи на Русия няколко кръга санкции заради кампанията ѝ в Украйна.

През юни Русия влезе в сблъсък с Литва, след като Вилнюс забрани железопътния транзит на санкционирани стоки от континентална Русия към Калининград.

След заплахи и протести от страна на Москва ЕС заяви, че Литва трябва да разреши транзита на руски стоки, с изключение на оръжия.

Миналия месец Русия заяви, че е разположила в Калининград три самолета, превозващи хиперзвукови ракети „Кинжал“, за „денонощно“ дежурство.

Завзет от Червената армия от Германия в заключителните етапи на Втората световна война, Калининград е отделен от Русия и без сухопътна връзка след разпадането на Съветския съюз, когато Литва стана независима държава.

По-рано от Кремъл съобщиха, че президентът Путин няма да присъства на погребението на Михаил Горбачов, което ще бъде в събота в Москва, заради „натоварена програма“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук