5 C
София
понеделник, октомври 25, 2021
НачалоПо светаПутин: „Газпром“ иска да спре транзита на газ през Украйна

Путин: „Газпром“ иска да спре транзита на газ през Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви, че никой не трябва да бъде поставян в трудна позиция по газовия въпрос, включително Украйна, въпреки трудностите в отношенията, пише вестник „Взгляд“. Той помоли и енергийния министър Николай Шулгинов да поеме контрола върху изпълнението на задълженията за доставки на газ за Европа през територията на Украйна.

Путин отбеляза още, че ръководството на „Газпром“ смята, че за компанията е по-изгодно да плати глоба на Украйна и да увеличи транзита към Европа по новите системи, но така не трябва да се прави. „Газпром смята, че е икономически по-целесъобразно за него, би било по-изгодно да се плати глоба на Украйна, но да се увеличи обемът на изпомпване през новите системи, именно поради обстоятелствата, които споменах: налягането в тръбатра е по-високо, по-малко емисии на CO2 в атмосферата, всичко е по-евтино … Но ви моля да не го правите. Необходимо е да се спазват изцяло договорните задължения за транзита, изпомпване на нашия газ през територията на Украйна“, каза той.

Необходимо е изцяло да се спазват договорните задължения за транзита на газ през Украйна, въпреки че е по-изгодно да се продава на борсата, подчерта държавният глава. По-рано Путин заяви, че по-нататъшното увеличаване на транзита на газ през украинските газопреносни мрежи е нерентабилно. В сряда цената на фючърсите на газ в Европа надхвърли 1900 долара за хиляда кубически метра по време на търговията, след което спадна с повече от 300 долара. Ден по-рано цената на фючърсите на газ в Европа поднови рекордно високите си стойности, надхвърляйки 1330 долара. В началото на октомври украинският премиер Денис Шмигал заяви, че Киев не планира преговори с Москва за сключване на директен договор за закупуване на природен газ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments