12.8 C
София
понеделник, май 2, 2022
НачалоНа фокусПутин: Доставките на руски петрол и газ за Европа нямат разумна алтернатива

Путин: Доставките на руски петрол и газ за Европа нямат разумна алтернатива

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че в момента доставките на руски петрол и газ на европейския пазар нямат разумна алтернатива. Според него постоянните разговори за отказ от руските енергийни ресурси допълнително дестабилизират пазара и повишават цените.

На заседание, посветено на петролната и газовата индустрия, Владимир Путин обясни защо според него в настоящия момент европейските страни не могат да се откажат от руското синьо гориво.

„Просто няма свободни обеми на световния пазар. А доставките от други страни, които могат да бъдат насочени към Европа, преди всичко от Съединените щати, ще струват на потребителите в пъти по-скъпо. Именно в пъти. Ще се отразят на жизненото равнище на хората и на конкурентоспособността на европейската икономика“.

Путин призна, че в обозрима перспектива доставките на запад ще намаляват и затова трябва да бъде диверсифициран износът към бързоразвиващите се пазари на юг и изток. По думите му за целта трябва да бъдат определени ключовите инфраструктурни проекти и да започне тяхното строителство.

Владимир Путин каза още, че банките от така наречените неприятелски държави задържат плащанията за руските енергийни носители.

В края на март Русия предложи на европейските държави нова система за разплащане. Тя предвижда потребителите на руски природен газ да превеждат долари и евро по сметки в “Газпромбанк”, която от своя страна да ги конвертира в рубли на Московската борса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments