13.9 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокусПутин: Западът не крие, че цели да превърне украинския локален конфликт в...

Путин: Западът не крие, че цели да превърне украинския локален конфликт в глобална конфронтация

Руският президент Владимир Путин започна в 12:05 часа (11:05 ч. българско време) годишната си реч пред двете камари на парламента – почти година след като страната му започна военно настъпление в Украйна, предадоха световните агенции.

Текущият момент е трудно, гранично време за Русия; период на кардинални промени по целия свят, заяви Путин, цитиран от Франс прес и ТАСС, в началото на речта си пред политическия елит на страната и пред военнослужещи, участвали в боеве в Украйна.

Президентът благодари на целия руски народ за мъжеството и решимостта и на всички руски бойци за проявения героизъм. Върху всички жители на Русия лежи днес колосална отговорност, изтъкна той.

Голямата част от руснаците подкрепят действията в защита на Донбас, каза Путин. Той заяви, че е невъзможно Русия да бъде победена на бойното поле, съобщи Ройтерс.

Западът не крие, че цели да нанесе на Русия стратегическо поражение и смята да превърне украинския локален конфликт в глобална конфронтация. „Ще реагираме на това по съответния начин. Защото в случая вече става дума за съществуването на страната ни“, продължи руският президент.

По думите му Западът използва Украйна и като таран срещу Русия, и като полигон. Проектът на Запада за създаване на „антиРусия“, осъществяван днес в Украйна, цели да откъсне от Русия нейни исторически територии. „Отговорността за разпалването на украинския конфликт, за ескалацията, за нарастването на броя на жертвите лежи изцяло върху западния елит и върху днешния киевски режим, за който украинският народ всъщност е чужд“, каза Путин.

Западните страни са похарчили според него „над 150 милиарда долара за помагачество и въоръжаване на киевския режим“. За сравнение, по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, през 2020-2021 г. страните от Г-7 са отпуснали като помощ за най-бедните държави около 60 милиарда долара. При това срещу определени искания за покорност от страна на получателите, заяви президентът на Русия.

„Ние бяхме отворени, искрено готови за конструктивен диалог със Запада. Казвахме, настоявахме, че и Европа, и целият свят имат нужда от неделима, равна за всички държави система за сигурност, и дълги години предлагахме на партньорите си да обсъдим заедно тази идея и да работим за осъществяването ѝ“, каза той. Държавният глава подчерта, че в отговор Русия е „получила неясна или лицемерна реакция“.

„Но имаше и конкретни действия – разширяването на НАТО към нашите граници, създаването на нови позиционни райони за противоракетна отбрана в Европа и Азия“, добави той. Никоя държава няма толкова много военни бази в чужбина като Съединените щати – „искам да подчертая това: стотици бази по целия свят, цялата планета е набучена (с тях), стига да погледнеш картата“, заяви Владимир Путин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments