19.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоНа фокусПутин отбеляза Деня на победата само с един танк и без изтребители

Путин отбеляза Деня на победата само с един танк и без изтребители

Русия отбеляза Деня на победата на Червения площад в Москва днес само с един остарял танк и без изтребители, пишат западни издания.

Русия иска мир и обвинява „западния елит“, че води „истинска война“ срещу нейните сили в Украйна. Това пък бе едно от ключовите послания, които направи днес Владимир Путин по време на своята ежегодна реч на Червения площад по случай Деня на победата над нацистка Германия, с който преди 78 години се слага край на Втората световна война.

„Днес цивилизацията отново се намира в решаваща повратна точка. Срещу нашата родина се отприщи истинска война“, каза Путин в тазгодишната си реч, която продължи изненадващо не повече от 10 минути. Коментарът беше направен във връзка с продължаващата инвазия в Украйна, която Кремъл представя като конфликт със Запада.

„Западните елити говорят за своята изключителност, разделят хората и провокират кървави конфликти и преврати, сеят омраза, русофобия, разрушават традиционните семейни ценности и подтикват към агресивен национализъм. Ние вярваме, че всяка идеология на превъзходство е по своята същност отвратителна, престъпна и смъртоносна“, продължи още държавният глава, като за първи път от началото на войната в Украйна той заговори за желанието на руските власти да създадат „мирно, свободно и стабилно бъдеще“. И добави: За Кремъл няма понятие като неприятелски, враждебни народи – нито на запад, нито на изток.

Тази година на Червения площад в Москва участваха над 8000 войници, включително 530 бойци, сражавали се в Украйна през последните месеци, и 125 единици военна техника. Снайперисти наблюдаваха отблизо тълпата, докато стопанинът на Кремъл приветства десетки униформени войници, военни служители и лидери на бивши съветски нации, които дойдоха само часове след като поредният залп от крилати ракети удари на няколко места в Украйна.

„За Русия! За нашите смели въоръжени сили! Към победата!“ – с тези думи Путин завърши речта си. В предишни години множество чуждестранни високопоставени лица са пътували до Москва за пищните тържества, които продължаваха от сутринта до късния следобед. Този път обаче само лидерите на седем от бивши съветски републики уважиха честването, а то продължи около 1 час и половина. Това бяха държавните глави на Казахстан, Узбекистан, Киргизстан, Туркменистан, Таджикистан, Беларус и Армения.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments