Путин, Пашанян и Алиев се договориха за спиране на войната в Карабах

0

Лидерите на Русия, Армения и Азербайджан подписаха декларация за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, заяви Владимир Путин по време на специално обръщение. Преди това арменският премиер Никол Пашинян нарече споразумението за Карабах изключително трудно за себе си, но отбеляза, че няма друг изход. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че тези споразумения слагат край на уреждането на конфликта в Карабах, който продължава от 1988 г.

Текстът на споразумението е публикуван от „Sputnik Армения“ и цитиран от РИА Новости. Ключови точки:

– Пълно прекратяване на огъня се обявява от полунощ на 10 ноември. Азербайджанските и арменските военни спират на своите позиции.

– Страните се ангажираха да обменят военнопленници.

– Ереван трябва да върне район  Келбаджар на Баку до 15 ноември, а район Лачин до 1 декември 2020 г., оставяйки зад себе си коридора на Лачин с ширина пет километра, който ще осигури връзката на Нагорни Карабах с Армения. В същото време тази точка не се отнася за град Шуша, освобождаването на който беше обявено по-рано в Баку. Освен това до 20 ноември Армения трябва да прехвърли Агдам и част от държания от него регион Газах на Азербайджан.

– По линията на контакт в Нагорни Карабах и по коридора Лачин е разположен руски миротворчески контингент от 1 960 военнослужещи с леко стрелково оръжие, 90 бронетранспортьора и 380 превозни средства и специална техника.

– Миротворците са разположени паралелно с изтеглянето на арменските военни. Срокът им на престой ще бъде ограничен до пет години с автоматично подновяване за допълнителни петгодишни периоди, ако никоя от страните по споразумението не реши да се оттегли от него.

– Ще бъде разположен мироопазващ център за наблюдение на изпълнението на споразуменията.

– През следващите три години трябва да бъде определен план за изграждането на нов трафик по коридора на Лачин, осигуряващ комуникация между Степанакерт и Армения, с последващо преразпределение на руския контингент за поддържане на мира за защита на този маршрут. В същото време Азербайджан гарантира безопасността на транспортните връзки по коридора Лачин.

– Вътрешно разселените лица и бежанците трябва да се върнат в Нагорни Карабах и околните райони под надзора на Върховния комисар на ООН за бежанците. —Всички икономически и транспортни връзки в региона трябва да бъдат деблокирани, докато Армения се ангажира да осигури транспортни връзки между западните райони на Азербайджан и автономията Нахичеван. Съобщението ще бъде контролирано от руските граничари. Освен това се планира да се осигури изграждането на нови транспортни комуникации, които да свържат основната територия на Азербайджан с автономията Нахичеван.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук