11.1 C
София
петък, декември 9, 2022
НачалоНа фокусПутин потвърди края на частичната мобилизация

Путин потвърди края на частичната мобилизация

Руският президент Владимир Путин обяви края на частичната мобилизация, а в Украйна властите предупредиха населението, че проблемите с електрозахранването и водоснабдяването заради руския обстрел продължават.

Без да издава указ, руският президент Владимир Путин потвърди, че са прекратени всички дейности в рамките на частичната мобилизация, свързани с призоваване в армията на граждани от запаса.

Анализатори посочват, че това се налага, защото от днес трябва да започне есенния набор за руската армия. Военните окръжия нямат капацитет за двете дейности.

В същото време украинските власти предупредиха гражданите да се подготвят за дългосрочни прекъсвания на електрозахранването заради руските ракетни атаки.

„Правим всичко възможно да възстановим енерго и водоснабдяването“, обеща украинският президент Володимир Зеленски.

Около 40 от 50 руски крилати ракети са били прехванати от украинската противовъздушната отбрана. Останалите са поразили енергийни съоръжения в 10 украински области.

350 000 домакинства са останали без ток в Киев, а 80 процента от жителите на града нямат вода.

В традиционното си видеообръщение президентът заяви, че всяка следваща руска атака срещу цивилни цели в страната само прави международния консенсус за отговорността на Русия по-лесен и по-близо.

„Ще има отговор на бойното поле – до момента общите загуби в личния състав на руските окупатори е почти 72 000 души. Отговор ще има и в международните отношения. Пълната международна изолация на терористичната държава е само въпрос на време. Ще има отговор в областта на наказателната отговорност – всички, които са замесени в руския терор, всички, които са го организирали, извършили и оправдали, ще отговарят за това пред международния съд“, заяви Зеленски.

Вчера Международната агенция за атомна енергия е започнала инспекция на две места в Украйна за разследване на руските твърдения, че Украйна се подготвя да използва така наречената „мръсна бомба“. Разследването е по искане на Киев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments