17.8 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоНа фокусПутин размества вътрешния си кръг, отстрани човек от КГБ

Путин размества вътрешния си кръг, отстрани човек от КГБ

Размествания във вътрешния кръг в Кремъл е започнал руският президент Владимир Путин. Като знаково е отстранен съветникът му за борба с корупцията Андрей Чоботов – кадър на съветските тайни служби КГБ, а впоследствие и на сегашната ФСБ.

Дипломатът от кариерата Максим Травников е новият съветник на Путин по корупцията, съобщи държавната руска агенция ТАСС. Досега Травников заемаше поста на отговорник за кадрите в президентската администрация. С издадения от Путин указ от днес двата поста се обединяват и Травников поема освен управлението на кадрите и борбата с корупццията.

Досегашният началник на управлението за борба с корупцията към Кремъл Андрей Чоботов е отстранен, става ясно от информацията на ТАСС. Чоботов бе един кръга на т.нар. „силовики“ около Владимир Путин. Това са представители на специалната служба ФСБ, наследник на съветското КГБ, които са в постоянна борба за влияние с Кремъл с представителите на армията и на олигархическите кръгове в Москва.

Чоботов е работил в КГБ – първо в трето управление, а след това и на централно ниво по времето, когато в съветската специална служба е и самият Путин. Чоботов обаче остава и в наследника на КГБ – Федералната служба за безопасност (ФСБ). Впоследствие Чоботов става зам.-шеф на Съвета по безопасност на Руската федерация. В първите месеци на 1999 г. директен началник му е бил Владимир Путин, който тогава е шеф на ФСБ и на Съвета по базопасност на РФ. През август 1999 г. Путин става министър-председател, а през декември и президент на Русия. Впоследствие Чоботов е зам.-министър на отбраната на Русия докато министерският пост се държи от Сергей Иванов. Заедно с него Чоботов първо се прехвърля във военно-промишления съвет, а впоследствие и в Кремъл и се смята за един от приближените на Путин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments