4.8 C
София
събота, март 25, 2023
НачалоУ насПърванов: България тихомълком се отказа от общата история със Северна Македония

Първанов: България тихомълком се отказа от общата история със Северна Македония

В декларацията след провелия се в понеделник Консултативен съвет за национална сигурност тихомълком политиците ни са се отказали от темата за общата история със Северна Македония, записана в Договора за добросъседство от 2017 година. Това мнение изрази пред БНТ президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов.

„Най-фрапиращото, което се случи на този Консултативен съвет, е, че бе тихомълком снета темата за общата история. Погледнете документа – в него я няма тази тема, която трябваше ясно да запишем“, не спести критики Първанов.

И влезе в конкретика кой според него би бил най-удачният вариант: „Трябваше ясно да запишем, че общата ни история е от Средновековието, през Възраждането, през началото на XX век. И тя се състои в общото, единно, национално българско самосъзнание на населението от двете страни на границата. И, разбира се, да добавим, че сега те имат право на различно самоопределение“.

По същество самият факт, че се е провел КСНС по македонската тема е достоен за адмирации от чисто формална гледна точка, защото дава заявка за консенсус на политиците по темата, отчете иначе Първанов. По същество обаче нищо ново не е прието в сравнение с предходните документи по въпроса.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments