5 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоПо светаПърва визита на генералния секретар на ООН в Ирак за последните 6...

Първа визита на генералния секретар на ООН в Ирак за последните 6 г.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна на първата си от шест години визита в Ирак, предаде АФП, цитирана от БТА.

„Голямо удоволствие е за мен отново да съм в Багдад“, каза Гутериш при пристигането си в иракската столица тази нощ.

„Това е визита на солидарност. Солидарност с населението и демократичните институции на Ирак. Солидарност, която означава, че ООН са всецяло ангажирани с това да подкрепят процеса по консолидиране на иракските институции“, изтъкна генералният секретар.

Гутериш изрази също „увереност във факта, че с помощта на открития и приобщаващ диалог иракчаните са способни да преодолеят трудностите и предизвикателствата, преди които са изправени“.

Генералният секретар на ООН изрази и надеждата си, че Ирак го чака „бъдеще на мир и благоденствие, в което ще разполага с консолидирани демократични институции“.

Очаква се днес Гутериш да се срещне с иракския премиер Мохамед Шия ас Судани, а също така и с представители на правозащитни организации.

Утре се планира той да посети лагер за разселени в Северен Ирак, след което ще отиде в Ербил, за да се срещне с представители на регионалното правителство на Иракски Кюрдистан.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments