Първият магазин за презервативи в Париж или историята на един нагръдник срещу удоволствие

0

Ежедневен обект за ползване от много парижани, не познаваме добре историята на презерватива. Ако днес това е неизбежно средство за предпазване, това не винаги е било така, въпреки че „кариерата“ му е започнала много отдавна … Във Франция именно от 18-ти век той намира място в сърцето (и не само) на парижани..
В древен Египет има следи от презервативи. Този метод на контрацепция е използван много рано. Срещаме се с него много бързо в различните европейски съдилища, за да избегнем извънбрачните деца и прекомерното разпространение на венерически болести. Освен това крал Луи XIV бил почитател на презервативите. И все пак при неговото управление презервативите за били незаконни. Притежаването или препродажбата на презервативи може да изпрати собственика му директно в затвора. Ще отнеме един век, докато използването му стане популярно. След международна конференция в Утрехт през 1712 г. по-възрастните свикнали да гл носят. И по това време именно в Англия той видя своя разцвет. Млад французин, Л. М. Мари, го обяснява, когато се връща от пътуване до Лондон: „два големи и красиви магазина на най-оживените улици, снабдени с млади дами, които открито се погрижиха за производството на тези малки „чанти“ за „малкия приятел“. blank

Едва през 1780 г. такъв магазин отваря врати в Париж, но къде ли … Именно в Palais Royal, Меката на проституцията, където е създаден Maison du Gros Millan. Следователно на 22 rue Beaujolais можем да се осигурим дискретно. „Произвежда безопасни презервативи … превръзки, тиранти, хигиенни артикули … Дискретен износ за Франция и чужбина“, прокламира проспектът за продажби. Бързо наречен „Английско палто”, той се налага доста лесно въпреки недостатъците си. Всъщност той се прави от кожа от овце и не е нито особено надежден, нито особено удобен. Marquise de Sévigné го определя по следния начин: „това е нагръдник срещу удоволствие, паяжина срещу опасност“. Какво значение има за клиентите на Gros Millan, които са готови да платят монета франк за вече известния „балон“! Тук, за да не обидят никого, продавачките оценяват размера, необходим на око … Няма въпрос да вземем твърде голям от грях на гордост … Що се отнася до презервативите, размерът има значение и до днес!
Сн. Pariszigzag

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук