-1.8 C
София
понеделник, януари 30, 2023
НачалоНа фокусПърви опит за съставяне на правителство в парламента

Първи опит за съставяне на правителство в парламента

Народното събрание ще обсъди и гласува кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател и предложената от него структура и състав на Министерския съвет, предвижда проектопрограмата на парламента за тази седмица.

Заседанието започва точно в 09:00 ч. и първите три точки в предложения дневен ред са избиране на министър-председател, приемане на структура и състав на Министерския съвет на България.

В понеделник кандидатът за министър-председател, посочен от ПГ на ГЕРБ-СДС, Николай Габровски върна на президента Румен Радев изпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. По-късно през деня държавният глава издаде указ с предложение до 48-ото Народното събрание да избере кандидата за премиер, излъчен от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Първа точка в четвъртък в проектопрограмата на парламента е проект на решение във връзка с Коледната ваканция на Народното събрание за 2022 г. То е внесено от ГЕРБ-СДС. Предложението е ваканцията да бъде съкратена и да бъде от 24 декември 2022 г. до 2 януари 2023 г. включително. След това проекторешение депутатите се предвижда да разгледат на второ четене промени в данъчни закони.

Точка първа в петък ще бъде второто четене на изменения в Закона за правната помощ, внесени от Министерския съвет. След това депутатите ще обсъдят на второ четене Законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

В проекта на дневен ред за петък е и второто четене на изменения в Закона за подпомагане на земеделските производители. Няма предвиден парламентарен контрол.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments