Пътуване след Brexit: Как ще се отрази на ваканциите в ЕС?

0

Правилата за пътуване до и от страните от Европейския съюз ще се променят на 1 януари 2021 г. Британските граждани трябва да са наясно с много неща при планиране на ваканция в ЕС.
Ще ми трябва ли нов паспорт? Не. Вашият настоящ паспорт ще бъде валиден, стига: Той е на по-малко от 10 години и му остават шест месеца, преди да изтече (И двете от горните трябва да са верни). Правилото за шест месеца няма да важи за посещения в Ирландия, защото е част от Общата зона за пътуване, информира BBC.
За колко дълго мога да отида и ще ми трябва ли виза? Ако сте турист, ще можете да пътувате до повечето страни от ЕС – плюс Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн – без виза.Така че, един великденски уикенд в Испания, последван от две седмици през юни в Италия, и двата ще се отчитат за вашия 90-дневен лимит. Правилата за България, Хърватия, Кипър и Румъния са различни. Можете да направите 90-дневно пътуване до някоя от тях и пак да не изразходвате 90-дневната си помощ за други държави от ЕС.Може да ви е необходима виза или разрешително, за да останете по-дълго, да работите или да учите или за бизнес пътуване.От 2022 г. гражданите на Обединеното кралство ще трябва да платят за схема за премахване на визите, за да посетят много европейски страни.
Ами здравното осигуряване?
Европейската здравноосигурителна карта (EHIC) вече няма да е валидна. Тя дава право на около 27 милиона британски граждани на държавно медицинско лечение, ако се разболеят или претърпят инцидент в страни от ЕС.Така че, когато уреждате пътническата си застраховка, трябва да се уверите, че тя има здравно покритие.Британските пенсионери, живеещи в ЕС преди 31 декември 2020 г., и студентите от Обединеното кралство, които вече са на курсове в ЕС, могат да използват своите EHIC след 2020 г., но ще трябва да кандидатстват за нови карти.EHIC покрива вече съществуващи медицински състояния, но някои полици за застраховка при пътуване не го правят. Правителството казва, че е „особено важно“ засегнатите хора да получат подходящото покритие. Вече няма да можете да използвате бърз паспортен контрол на ЕС и митнически ленти.Когато пристигнете в държава от ЕС (с изключение на Ирландия), бъдете готови да покажете билета си за връщане. Може да бъдете помолени да покажете, че имате достатъчно пари за престоя си.Преминаването на границата на Обединеното кралство може да отнеме повече време.
Ще се изправя ли срещу такси за роуминг на мобилни телефони?
Гаранцията за безплатен роуминг в целия ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия приключва на 1 януари 2021 г.
Трябва да се консултирате с вашия мобилен оператор, за да видите дали е вероятно да се сблъскате с допълнителни такси, когато пътувате. Четирите основни британски оператори заявиха, че не планират да въвеждат отново такси за роуминг.Правителството на Великобритания прие закони за защита на клиентите, включително:Ограничение от 45 паунда на месец за използване на мобилни данни в чужбина (тогава трябва да се включите, за да използвате повече), както и изисквания клиентите да бъдат информирани, когато са достигнали 80% и 100% от надбавката за данни.Може да са ви необходими допълнителни документи за шофиране в страни от ЕС – включително международно разрешително за шофиране за по-дълги посещения или „зелена карта“ от вашия застраховател.Съществуващата схема за паспорти за домашни любимци в Англия, Шотландия и Уелс – и схемата за пътуване с домашни любимци в Северна Ирландия – вече не се прилага от 1 януари 2021 г. Новите правила тепърва предстои да бъдат финализирани, но правителството е кандидатствало Великобритания (Англия, Шотландия и Уелс) да се присъедини към кратък списък от държави, където кучета, котки и порове могат да влязат в ЕС по подобен начин до сега.Пътниците от Великобритания (Англия, Шотландия и Уелс), пътуващи до страни от ЕС, могат да се възползват от безмитното пазаруване от януари 2021 г. Настоящите безмитни ограничения за тютюн и алкохол, които се прилагат само за страни извън ЕС, също ще се увеличат през новата година.Но вече няма да има необлагаеми летищни продажби на стоки като електроника и облекло.
Сн. BBC

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук