Работодателите: Спешно ЕС да намали цените на енергията и да облекчи регулациите

0

Европейският съюз трябва спешно да намали цените на енергията и да облекчи регулациите, за да спре бягството на промишлеността от континента, заявиха европейските предприятия, предадено от АФП.

Тази седмица Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, ще представи планове за реформиране на европейския пазар на електроенергия, за стимулиране на екологичния преход и за гарантиране на доставките на важни суровини. Но BusinessEurope, основната лобистка група на бизнеса в ЕС, заяви, че усилията на Брюксел са недостатъчни и твърде бавни.

„Рискът от деиндустриализация в Европа е реален“, предупреди Маркус Байрер, генерален директор на BusinessEurope.

Много компании вече „частично или изцяло преместват производството си извън Европа“, заяви BusinessEurope, която представлява работодателски асоциации от 35 държави.

В четвъртък Комисията разхлаби правилата за държавна помощ за компаниите в сектори, които спомагат за намаляване на въглеродните емисии, като част от отговора си на субсидиите, предлагани в други страни.

Въпреки това BusinessEurope призова за повече действия, включително намаляване на данъците върху енергията и поддържането им на ниски нива, за да се намалят сметките на предприятията.

„Политиците не бива да се заблуждават от … намаляващите цени на енергията“, каза Байрер и добави: „Те ще останат по-високи от тези на основните ни конкуренти.“

Може да се очаква, че бизнес лобито ще поиска намаляване на разходите, но някои реални последици от проблема вече се наблюдават.

Байрер също така посочи по-строгите регулации като основен проблем след високите цени на енергията.

„Само за 2023 г. Европейската комисия планира да представи 43 нови политически инициативи в допълнение към вече 116 разглеждани предложения … все по-голям брой без подходяща оценка на въздействието“, добави той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук