9.7 C
София
петък, май 6, 2022
НачалоНа фокусРадев за РСМ: Избиваха десетки хиляди в концлагери, само защото решиха да...

Радев за РСМ: Избиваха десетки хиляди в концлагери, само защото решиха да се наричат българи!

В Северна Македония се вихри една антибългарска идеология, която съзнателно подбива пътя им към ЕС. Опитът на политиците им да градят идентичност на базата на фалшификациите на комунистическия интернационал са срещу интересите на гражданите на РСМ, които желаят членство в ЕС. Това каза президентът Румен Радев, преди да вземе участие в тържественото отбелязване на празника на район „Оборище“ в столицата.

„Ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора, след установяване на диктатурата в Македония, избиваха десетки хиляди в концлагери само защото решиха да се наричат българи, а не македонци. Това е фашизъм“, каза той.

„България трябва да продължи да помага на всички хора, които търсят спасение от войната. Ще продължим да помагаме в рамките на своите възможности. Нека да е ясно, че България има огромна историческа диаспора. Имаме сънародници, които са в зоните на военните операции. Това изисква внимателно отношение и България трябва да достави пакети за индивидуална защита“, заяви държавният глава.

Затова позицията му е, че България трябва да предостави не оръжие, а средства за индивидуална защита – каски и бронежилетки, стана ясно от думите му.

За спасяването на българските моряци сме признателни на всички – както на българските институции, които работеха за това, така и на украинската, и на руската страна, каза Радев.

Относно коментарите, че външният министър на Украйна Дмитро Кулеба си е тръгнал разочарован от България, Радев каза: „Той многократно изрази своята дълбока признателност за ролята на страната ни и за нашата помощ. Изрази го и пред мен”, допълни той.

Твърденията на двама бивши военни министри, че САЩ могат да отложат доставката на F-16 заради липса на доверие към страната държавният глава определи като „абсолютни спекулации”. „Не съм чул правителството на Щатите да е назначило бивши български министри за свои говорители”, уточни той.

Президентът добави, че е имал е разговор с американския президент Джо Байдън, с държавния секретар Антъни Блинкън и със секретаря по отбраната Лойд Остин по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел. „Поставих ясно нашите очаквания за възможно най-бърза доставка на нашите самолети F-16, както и за това, че се надяваме на помощ от страна на САЩ за гарантиране на боеспособността на нашите изтребители“, заяви Румен Радев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments