4.2 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоЕвропейски хроникиРадев към Макрон: Институциите в РСМ да докажат с резултати, че наистина...

Радев към Макрон: Институциите в РСМ да докажат с резултати, че наистина се стремят към евроинтеграция

Институциите в РСМ трябва да докажат с резултати, че наистина се стремят към европейска интеграция – това е заявил президентът Румен Радев на среща днес в Брюксел с френския си колега Еманюел Макрон. Двамата са обсъдили теми от дневния ред на двустранното сътрудничество и в рамките на ЕС.

„Поредната антибългарска кампания в РСМ, довела до редица престъпления от омраза – палеж и стрелба срещу български културни клубове, както и насилие над македонски българи, будят въпрос за ролята и отговорността на институциите в страната“, е подчертал президентът Радев. Държавният глава е напомнил, че както България, така и РСМ са приели предложената в рамките на Френското председателство на Съвета на ЕС преговорна рамка, като вписването на българите в конституцията на РСМ е задължителна стъпка преди началото на преговорния процес.

И още: „Наблюдаваме отсъствие на политическа воля за реформи и промяна на конституцията, а вместо това в страната се води поредната антибългарска кампания“, е посочил президентът Радев.

Двамата президенти са отбелязали доброто партньорство между България и Франция в енергетиката, както и перспективите за неговото последващо развитие,

По време на срещата българският държавен глава е изразил интереса на страната ни да придобие изтребители на лизинг от своите съюзници като временно решение за осигуряване на защитата на българското въздушно пространство до получаването на ескадрилата Ф-16.

Двамата са разговаряли и за присъединяването на страната ни към Шенген и подходите, чрез които то да бъде постигнато.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments