6.8 C
София
събота, май 7, 2022
НачалоНа фокусРадев към Петков: Цинично е да кажеш - ще намерим газ, но...

Радев към Петков: Цинично е да кажеш – ще намерим газ, но ще плащаме по-скъпо

Президентът Румен Радев е обсъдил с испанския премиер Педро Санчес доставките на руски газ за Европа. Държавният глава е на визита в Испания. Трябва да мислим как и откъде ще дойде газ в България, както и каква ще е цената, посочи президентът. Цинично е да кашеш – ще намерим газ, но ще плащаме по-скъпо, подчертава държавният глава. И посочи, че повечето българи нямат възможност да плащат по-скъпо.

„Изпълнителната власт трябва така да решат проблема с газа, че цената за българския потребител и индустрия да бъде най-ниска. Ще се търсят решения физически да получим газ от другаде. Цинично е в енергийно най-бедната държава в ЕС да кажат, че ще намерим друг начин и ще плащаме по-скъпо. Някои хора са на ръба и не могат да плащат по-скъпо”, бяха точните думи на Радев. „Хората, които все повече виждаме на улицата, ще покажат дали правителството се справя с кризите”, категоричен беше Радев.

Той призова българското правителство да постави цената за потребителите на първо място, когато вземе решение, като изтъкна, че България е най-бедната енергийно и с най-нисък стандарт. „Тези, които могат да си позволят да плащат по-скъпо, трябва да вземат предвид тези, които не могат да си позволят да плащат по-скъпо“.

По полемичния въпрос с военната помощ за Украйна, държавният глава изтъкна, че ще чуе мотивите и аргументите на всяка една партия в парламента, който трябва да вземе това решение. „Много са темите за КСНС, коя по-напред“, попита Радев.

„Сигурността е поставена под изпитание – не само военната, но и социалната и икономическата. Доставката на газ ако спре означава, че много наши индустрии да спрат“, посочи още той. И призова да се мисли най-напред за българите, които са поставени под затрудено положение. Той не пожела да коментира дали ще снеме доверието си от кабинета и допълни, че с изявленията си в сряда е бил „категоричен в своята оценка“.

Радев даде за пример стратегията на диверсификацията на Испания – получават газ от САЩ, Алжир и Нигерия и са абсолютно независими в своите доставки. „Едва 6% от газовите доставки са руски в Испания“, посочи той и призова да се помисли как да се използват шестте станции за регазификация, които се намират в Испания, но в момента това не е възможно, тъй като интерконекторът не е готов.

„Такива асоциации са абсолютно далеч от реалността”, заяви президентът по повод изказване на премиера Кирил Петков, че ситуацията в Украйна е подобна на Априлското въстание, и че е позорно да не помогнем в тази ситуация.

Между България и Испания има отлични отношения и диалог на политическо ниво, каза президентът Радев, който е на посещение в в Кралство Испания по покана на Негово Величество крал Фелипе VI. Възможностите за сътрудничество са големи. Във фокуса на разговорите е стоял и въпросът за сигурността, каза още президентът.

„Изправени сме пред продоволствена криза – вторична война от войната в Украйна, наред с кризата на сигурността. Пристанищата на втория по големина износител на пшеница са блокирани“, изтъкна държавният глава в Мадрид.

„Естествено, че във фокуса в нашите разговори (с Испания – бел. ред.) стоеше въпросът за сигурността, но си отговорете на въпроса каква е испанската общност в Украйна и има ли такава – ние имаме 300-400 хиляди българи там, те са точно в зоната в конфликт“, изтъкна той.

„Това се разбира от редица европейски лидери, включително от премиера на Испания, но не се разбира от някои хора в България. Нашият залог – това е укрепване на нашата сигурност чрез съвместно изграждане на съвременни отбранителни способности“, подчерта Радев.

„Именно тук е голям интересът на Испания за военно коопериране, в развитието на военната наука, във военните изследвания и най-вече в съвместно производство и съвместно излизане на пазара в трети страни. Испанската военна промишленост вече е ангажирана за големи десантни кораби и дори самолетоносач. От своя страна България има силно развит IT сектор, а във всички съвременни военни платформи все повече преобладава софтуерът“, подчертава той.

Това, от което можем да се учим и да си сътрудничим е начинът, по който осъществяват своя зелен преход. Над 50% от енергетиката е от възобновяеми източници. У нас трябва да следваме и опита им в туризма – това е дестинация с целегодишен туризъм.

Испания много разчита на нас за доставка на зърнени храни, страната е в първо място в нашата листа, каза още Радев.

С краля на Испания Радев заями, че ще обсъждат теми, свързани с областта на сигурността. Това е първото посещение на български държавен глава в Испания за последните 23 години. Държавният глава и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати с официална церемония от крал Фелипе VI и кралица Летисия в двореца „Сарсуела“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments