Радев настоява инвестицията в хората да е категоричен приоритет

0

Бих желал да видя България, в която инвестицията в хората е категоричен приоритет. Предизвикателство пред вас е да направите така, че държавата не само да развива пазарно ориентирано стопанство, но и да влияе чрез образованието върху структурата на икономиката и характера на отношенията в нея. Това заяви държавният глава Румен Радев пред студенти в Икономически университет – Варна, където изнесе лекция на тема „Предизвикателства и перспективи пред младите хора в Република България“.
Президентът подчерта, че механизмите, по които държавата разпределя публичния ресурс чрез обществени поръчки, също влияе на развитието на страната ни. Когато се строят и ремонтират магистрали, пътища, язовири без обществени поръчки и без конкурс за най-добри условия и гаранция, държавата стимулира непрозрачна и невидима система, която изяжда огромна част от този ресурс и изкривява пазарните отношения. По думите на президента това нанася удар и по конкурентоспособността на бизнеса, защото той не се стреми да развива съвременни форми и модели на прогресивно и печелившо бизнес управление, а търси лесен достъп до държавната администрация, за да получи съответния обект. „Моето категорично мнение е, че този модел трябва да се премахне. Той разбива конкурентоспособността и изкривява всички пазарни механизми“, подчерта Румен Радев.
Според държавния глава е необходимо да бъдем отговорни като общество, за да градим ефективно, прозрачно, отчетно и отговорно държавно управление. Необходими са и механизми, които отстояват принципите на правовата държава и защитават собствеността, и с които гражданите имат по-голямо участие в управлението и контрол над управляващите. В изказването си държавният глава подчерта и че износът на България като дял от брутния вътрешен продукт непрекъснато нараства, но в неговата структура продължават да преобладават суровините и продуктите с ниска добавена стойност. В сравнение с държави от Централна Европа – Чехия, Словакия, Унгария, Полша, в България едва около 20% от износа се дължи на машини и съоръжения, електроника и компоненти за автомобилната индустрия, докато при тези държави този износ надхвърля 60%.„Ние сме най-бедната страна с най-големи социални неравенства. България трябва да се бори активно с този проблем, защото бедността ражда престъпност, неграмотност и корупция, а това дълбоко социално разслояване ни пречи да се обединяваме като общество около значими национални цели“, подчерта президентът. Румен Радев напомни на младите хора и че тяхна важна мисия е да се реализирате и като личности, в своята професионална област, и като активни, търсещи, непримирими, достойни граждани на България.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук