Радев: Никой не трябва да се меси в работата на ЦИК

0

Централната избирателна комисия (ЦИК) е независим орган и не трябва да има никакво вмешателство в работата й. Не трябва да насаждаме недоверие в избирателния процес, и без това избирателната активност не е на нивото, на което трябва. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

Той отказа да коментира вчерашното решение на ЦИК данните от машините и от хартиените бюлетини да се вписват сумарно в изборните протоколи, с думите, че ЦИК е независим орган. Не трябва да се намесваме в работата на комисията, каза президентът. И добави, че очаква да има повече прозрачност в изборния процес.

Очаквам от всички институции, ангажирани в организацията на изборния процес, да увеличават доверието в изборите, а не да водят до ерозирането на това доверие, добави държавният глава. Да не обезличаваме допълнително машинното гласуване, призова Румен Радев.

На въпрос за обезпечаването на видеонаблюдението в изборния ден, президентът отговори, че това е сложен технически въпрос. В момента се полагат всички усилия да се намери най-доброто техническо и организационно решение. Не трябва да се насажда недоверие в изборния процес, посочи отново президентът. Не мисля, че изборният процес е застрашен, каза още Румен Радев.

Държавният глава бе гост на тържествената церемония по дипломиране на млади медици в Медицинския университет в София.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук