Радев отказа да отговори на въпрос дали България ще арестува Путин, ако той влезе на наша територия

0

Президентът Румен Радев отказа да отговори на въпроса дали България ще арестува руския президент Владимир Путин, ако влезе на наша територия. Миналата седмица Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста на руския лидер.

„Първо, вие знаете, че отношенията в момента между държавите членки на ЕС и Русия не са такива, че да предполагат посещение на президента на Руската федерация. Така, че въпросът ви към момента е безмислен“,каза държавният глава Румен Радев след края на Европейския съвет в Брюксел.

Вчера Унгария заяви, че няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той влезе на нейна територия.

Държавният ни глава отново заяви, че България няма да участва в общата поръчка за доставка на 1 млн. снаряди 155 мм за Украйна.

„България е част от общата политическа рамка за подкрепа на Украйна заедно с всички държави членки. Заедно с всички държави членки ние сме приели тези заключения от вчера, но всеки, който иска индивидуално, реално да участва в доставката на тези един милион снаряда като обща поръчка за Украйна, отива в Европейската агенция по отбрана и там сключва споразумение. Държавите са описани там. България не е сред тези 17 държави“.

По темата за вноса на украинска селскостопанска продукция у нас, Румен Радев заяви, че експортът на стоки от Украйна не трябва да изкривява нашия пазар и да вреди на нашите селскостопански производители.

„Разбираме напълно необходимостта да предоставим транспортни коридори на Украйна за износ на селскостопанска продукция за трети страни, но това не трябва да изкривява нашия пазар и да вреди на нашите селскостопански производители“, каза президентът.

Президентът Румен Радев също така заяви, че България ще поиска допълнителна помощ от Европейската комисия за щетите върху нашето земеделие заради коридорите от Украйна към трети страни:

„Ние вече поставихме веднъж въпроса. Има съгласувана целева помощ за 56 милиона евро, от които България получава 16 милиона. Тя е за най засегнатите страни в близост до Украйна, но това съвсем не е достатъчно. Затова заедно с Румъния, Унгария, Словакия и Полша на този съвет ние настояхме за много по голяма помощ, която да съответства на щетите, които търпят нашите земеделски производители и това ще бъде обект на сериозно разглеждане в европейската комисия“.

Президентът е поставил и въпроса за нагнетения скъп газ през миналото лято в хранилището в Чирен, какъвто проблем имат и други държави:

„Газ, който в момента е три пъти по-скъп от сегашните цени и неговото вадене означава, че ние наистина да вдигнем цените на газа, който продаваме в момента. това е сериозна тема и тук ще бъде обект на анализи и евентуално решение от страна на ЕК, така че да окаже помощ на държавите“.

Очаква се от април да започне изпълнението на помощта на Комисията за укрепването на българо-турската граница, което председателката Урсула фон дер Лайен определи като приоритет по отношение на борбата с нелегалната миграция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук