23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусРадев пита Карадайъ коя му е родината, а Йордан Цонев изнесе лекция...

Радев пита Карадайъ коя му е родината, а Йордан Цонев изнесе лекция на президента (ВИДЕО)

Скандал се развихри между президентът Румен Радев и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на срещата им на „Дондуков 2“. Причината бе темата за двойното гражданство на икономическия министър Кирил Петков. Коя е вашата родина майка?, попита обаче Радев. Броени дни преди последните избори на 11 юли лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и делегация от партията бяха на посещение на турския президент Реджеп Ердоган. Срещата не бе отразена от български медии, но думите на Карадайъ бяха преведени от текст в Анадолската агенция, според който той е нарекъл Турция своя майка родина. По-късно, както Анадолската агенция, така и от ДПС уточниха, че думата всъщност е „прародина“.

В понеделник лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напусна Консултативния съвет по национална сигурност при президента, защото на него присъства икономическият министър Кирил Петков. Няколко дни по-рано стана ясно, че преди да стане министър, той е имал двойно гражданство – българско и канадско. Петков обясни, че се отказал от него още през април, но партии в парламента, сред които ГЕРБ и ДПС, поискаха доказателство за това с мотива, че не е достатъчно да бъде подадено заявление, а и Канада да потвърди, че той вече не е гражданин. Имах един въпрос към министър Кирил Петков на база на твърденията му, че е подал отказ от чуждо гражданство, коментира Карадайъ. Той обясни, че просто е искал министърът да обясни дали е подал отказ и дали вече е само български гражданин. Разглеждахме финансови мерки и това е описано в дневния ред, настоя обаче президентът Румен Радев за темата на КСНС.

Що се касае до министъра, не мисля, че е много удачно вие да повдигате тази тема, защото въпросът да си гражданин означава да носиш България в цялото си сърце. И когато избухна скандалът, веднага се срещнах с г-н Петков и го попитах: вие ще ми кажете ли коя е вашата родина майка – България или Канада?, реферира Радев към изказването на Карадайъ в Турция. В отговор Петков казал, че България е неговата родина. Коя е вашата родина?, попита Радев. Да, моята родина е България, отвърна Карадайъ. Но на база на исторически факти Турция се оказвала прапрародината му, обясни той. Аз понеже чух друго от ваше изказване, се надявам да сте искрен, прекъсна го Радев. Затова сме много чувствителни. Защото лицемерието в политиката е основен инструмент в последните години, настоя Карадайъ.

Какъв е проблемът да се изясни един такъв скандал? Аз считам, че колкото по-рано се изясни е по-добре, категоричен бе лидерът на ДПС. Нарушаването на конституцията било огромна криза и нарушаване на демокрацията. Бих искал да имахте същото отношение, когато една друга партия нарушаваше законите и конституцията, настоя пък президентът. Ще се радвам да видя тези думи в действие, защото в някои от приетите закони в нарушение на конституцията такава реакция не сме виждали, каза Карадайъ. Не мога да остана безучастен, когато президентът пита лидера на ДПС коя е неговата родина майка. Същият въпрос може да се зададе на бесарабските българи. Всеки човек, всеки етнос има родина по произход, която се нарича прародина. Съжалявам, че тази лекция трябва да се чете точно пред президента, намеси се и зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments