13.9 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокусРадев: Позицията на ЕК беше, че България ще получи отрицателен отговор, ако...

Радев: Позицията на ЕК беше, че България ще получи отрицателен отговор, ако поиска предварителен конвергентен доклад

Позицията на Европейската комисия (ЕК) беше, че България ще получи отрицателен отговор, ако страната ни поиска предварителен конвергентен доклад. Това обясни президентът Румен Радев по време на среща с представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) в президентството.

Ако служебното правителство имаше воля, можеше да поиска нов конвергентен доклад, заяви миналата седмица съпредседателят на Продължаваме Промяната Асен Василев. В него инфлацията би била замерена от април 2022 г. до април 2023 година. Така страната ни може да изпълни този технически критерий, тъй като ще се вземе предвид понижението на инфлацията през първите три месеца на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г., каза още той.

Ако бъде получен негативен доклад, това означава отражение върху кредитния рейтинг на България, недобър инвестиционен имидж на страната, а после ще рефлектира и върху бизнеса, обясни президентът.

БТА припомня, че в средата на този месец стана ясно, че страната ни няма да приеме еврото от 1 януари 2024 г. България няма да подава искане за конвергентни доклади към ЕК и ЕЦБ в края на февруари, тъй като не сме изпълнили поетите с влизането ни във Валутен механизъм 2 ангажименти и не отговаряме на критерия за инфлацията, каза миналата седмица служебният министър на финансите Росица Велкова.

Страната ни подписа през декември меморандум с държавите членки на еврозоната за начало на производството на евромонетите, което е преломната фаза в този процес, посочи президентът. Според него бизнесът и държавните институции могат заедно да намалят спекулата и да се разработят механизми и модели как въвеждането на еврото в страната ни да не понижи жизнения стандарт.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments