1.2 C
София
събота, февруари 4, 2023
НачалоНа фокусРадев поиска изтребители на лизинг от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Радев поиска изтребители на лизинг от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Държавният глава Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщава прессекретарятът на държавния глава.

Теми от стратегическото партньорство между България и САЩ, както и предизвикателствата пред сигурността, произтичащи от войната на Русия срещу Украйна, бяха във фокуса на разговора. Двамата обсъдиха необходимостта от оказването на подкрепа за Украйна в тежките условия на целенасочено разрушаване на нейната енергийна и гражданска инфраструктура, от което страдат и милиони невинни хора.

Енергийната диверсификация и предприемането на своевременни мерки за осигуряването на алтернативни доставки на суров петрол за рафинерията в Бургас, след изтичането на дерогацията за внос на руски нефт, също беше акцент на разговора. Президентът Радев открои възможността за изграждането на петролопровод от Александруполис към Бургас, така че да не се стига до затварянето на ключово предприятие за българската икономика, ръст на безработицата, дефицит в доставките на горива и увеличаване на цените им.

Гарантирането на надеждна икономическа, транспортна и енергийна свързаност в Югоизточна Европа в условията на военен конфликт в съседство е от ключово значение за изграждането на надеждни вериги на доставки в региона и справяне с негативните последици от кризата, подчерта още държавният глава.

Румен Радев изрази очакването на страната ни да се присъедини към Шенген през 2023 г., за което вече получи подкрепа от председателите на Европейската комисия и Европейския съвет.

Двамата обсъдиха и партньорството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната. Президентът Радев отново призова за търсенето на решение България да получи изтребители на лизинг, докато не бъде сформирана българската ескадрила от изтребители F-16. България разчита на подкрепата на своите съюзници, но държи да съхрани и развива националните си способности за охрана на собственото си въздушно пространство, подчерта още президентът Румен Радев.

 

В съобщение на говорителя на Държавния департамент на Нед Прайс се посочва, че Блинкън и Радев са обсъдили последните събития в непровокираната война на Русия срещу Украйна и секретарят приветства решението на българския парламент да предостави военна помощ на Украйна в подкрепа на нейната самозащита.

Блинкън подчерта значението на енергийната диверсификация и реформите в областта на върховенството на закона в България за насърчаване на просперитета на българския народ и солидарността в рамките на ЕС, се казва още в съобщението.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments