12.4 C
София
събота, октомври 1, 2022
НачалоНа фокусРадев поиска от "Лукойл" промяна в цената на горивата

Радев поиска от „Лукойл“ промяна в цената на горивата

Високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпването на всички стоки и услуги. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна с представители на ръководството на руската енергийна компания ПАО „ЛУКОЙЛ“ на „Дондуков“ 2, за да обсъдят възможностите за ограничаване на инфлацията и овладяване цените на горивата

Как да продължи сътрудничеството между България и ПАО „ЛУКОЙЛ“ са обсъждали правителството и компанията. Това стана ясно в началото на разговорите между президента Радев и делегацията, начело с президента на петролната компания Вадим Воробьов.

В началото на първото тримесечие на идната година ще бъде сформирана работна група между двете страни, както и следносрочни мерки за поддържане на икономиката.

„Високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпването на всички стоки и услуги и води до свиване на потреблението, което е загуба не само за потребителите, но и за производителя. Затова считам, че предстоящата ви среща с българското правителство е една добра възможност, разбира се, следвайки строго пазарните механизми, да се набележат мерки за стабилизиране на икономическата среда, за борба с инфлацията в полза на българския потребител“, каза Румен Радев, цитиран от БНТ.

От думите на държавния глава стана ясно, че ръководството на компанията и днес ще се срещне със служебното правителство.

„ЛУКОЙЛ“ е не само важна част от българската икономика, но и един от основните работодатели, а също и основен производител на горива, притежаващ значителен дял от пазара. От стойността на произвежданите горива зависи до голяма степен развитието на икономиката, но и инфлационните процеси, което определя стратегическото значение за компанията за развитието на страната“, посочи още Радев.

Президентът на „ЛУКОЙЛ“ Вадим Воробьов съобщи, че са водени разговори със служебното правителство за това как ще продължи работата след влизането в сила на ембаргото върху руския нефт от декември тази година. България има отсрочка до края на 2024 г.

Разговорите са водени през изминалите няколко дни, за да бъдат осигурени „възможности за българския пазар“, уточни Воробьов и съобщи, че работата на „ЛУКОЙЛ“ ще продължи на три етапа:

– След 1 декември, когато влиза в сила ембаргото на ЕС върху руския нефт;

– От 5 декември 2022 г. до 31 декември 2024 г., – отсрочката, в която България е изключена от санкциите;

– Развитието на „Нефтохим“ Бургас и вътрешния пазар у нас след 2024 г.

„За целта изработихме мерки за поддържане на стабилността на икономиката. Договорихме и ще продължим да разговаряме с българското правителство за изработване на средносрочни мерки, за да поддържаме икономиката. Имаме не много ясно разбиране за това как ще продължат нещата, но смятаме, че в първото тримесечие на следващата година е редно да създадем работна група, която да се занимава с проблемите в момента, в който ембаргото встъпи в сила“, обясни Воробьов.

На срещата присъства и Христо Алексиев, служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията, ръководещ новосъздадения междуведомствен кризисен щаб за енергетиката.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments