17.8 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоНа фокусРадев призова партиите за устойчива формила за правителство

Радев призова партиите за устойчива формила за правителство

Президентът Румен Радев заяви, че най-важният резултат от изборите на 2 април е, че България ще има парламент. Държавният глава призова политическите партии да не губят нито ден да търсят устойчива формула и да мислят как да съставят правителство. Румен Радев направи коментара си в Пловдив.

Президентът очаква да се формира консенсусно мнозинство около ясни политики, цели и приоритети, както и да бъде излъчено редовно правителство.

Всички политически формации издигаха приоритети и цели в много области и се надявам да ги показват на практика, подчерта Румен Радев:

„Моята администрация е в постоянна връзка с Централната избирателна комисия и в момента, в който изтече законово установената процедура и ЦИК обяви поименния състав на Народното събрание, аз веднага ще издам указ за свикване на Народното събрание в първия възможен момент“.

Преди или след Великден ще бъде това?

„Нека да изчакаме кога ще бъде обнародвано решението на Централната избирателна комисия. Аз трябва да спазя определени срокове и процедури по закон“.

Румен Радев не даде категоричен отговор на въпроса ще остави ли повече време на политическите партии за преговори, като припомни, че след предходните избори е дал достатъчно време именно, за да се постигне най-сетне разбирателство, но не се е получило нещо повече.

Имало е обвинения към президента, че иска да управлява със служебно правителство и затова разтегля процедурата. Ето какво каза още Румен Радев:

„Има ясни и утвърдени срокове. Нека да заработи Народното събрание. Това ще бъде показателно как ще се развива и рулетката с мандатите, но отсега искам да призова политическите партии да не губят и ден. Нека не чакат да се завъртят мандатите и тогава да мислят как да съставят правителство. Още от днес този процес трябва да върви и аз вярвам, че партиите вече са в диалог, така че да търсят устойчива формула за съставяне на редовно управление“.

Важно е политическите формации да се обединят и около приемането на държавния бюджет и проектозаконите за Плана за възстановяване и устойчивост, призовава още Радев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments