22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоНа фокусРадев се опъна на Петков: Няма да отстраня началника на НСО

Радев се опъна на Петков: Няма да отстраня началника на НСО

Няма да отстраня началника на НСО.

Докладът за него е повърхностен и несъстоятелен.

Това заяви президентът Радев в отговор решшението на правителството да предложи на държавния глава уволнението на ген. Тонев.

Правителството няма никакви правомощия да ми предлага каквото и да е било, каза още Румен Радев. Държавният глава изтъкна, че инициативата за подобни кадрови решения по закон принадлежи на президента, а не на правителството.

„Така че те нямат никакви правомощия да ми предлагат каквото и да е било. Отправените към мен искания и мотиви са повърхностни и несъстоятелни. Продължаването на опитите да се политизират и подчинят службите не е в интерес на държавността.“ – изтъкна Радев

НСО не може да е над закона и трябва стриктно да го изпълнява като предоставя изисканите записи, стана ясно от думите на президента. Той обаче подчерта, че искането от страна на прокуратурата за предоставяне на записи за такъв продължителен период от време явно обслужва частен интерес, но не и справедливост.

Държавният глава изтъкна, че очаква от правителството да се придържа строго към декларацията на Народното събрание относно Република Северна Македония и консенсуса, постигнат на Консултативния съвет за национална сигурност, както и към волята на българите откритите въпроси между двете страни да бъдат решени преди началото на преговорите за членство в ЕС.

„Припомням, че българската позиция се базира на ясно определени принципи, на резултати, а не на привнесени отвън срокове. И всяко отклонение от българския национален интерес ще предизвика поредната политическа криза във властта.“ – изтъкна Румен Радев

Той призова външнополитическите съветници на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинство.

„Това не съответства на реалността, на конституцията на нашата съседка. Това може да катализира сериозни проблеми в двустранните ни отношения и да взриви целия процес на евроинтеграция на Северна Македония.“ – предупреди Радев.

Въпреки критичния тон, президентът определи отношенията си с премиера Кирил Петков като нормални и конструктивни и в духа на законите.

Държавният глава коментира още, че поведението на руския посланик Елеонора Митрофанова отдавна прекрачи допустимите норми на дипломатическата дейност, но всички, които призовават за нейното изгонване, ще трябва да отговорят на важни въпроси:

– Ще стане ли по-безопасно извеждането на българските моряци от опасната зона?
– Какви са перспективите и алтернативите за доставка на енергоносители в близък и дългосрочен план и каква ще бъде цената?

Румен Радев се обърна се към всички чуждестранни дипломатически представители в България с призив да изпълняват задълженията си в обхвата на техните правомощия, да не дават оценки и да не се месят във вътрешните работи на страната.

За избора на управител на БНБ държавният глава коментира, че това е изцяло в правомощията на Народното събрание и очаква решението на парламента да допринесе за стабилността у нас.

Сн. Кадър

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments